csapadékos

csapadékos

Rendkívül csapadékos volt a július

Idén, azaz 2014-ben kiemelkedően csapadékos volt a július. Ez az átlagosnál többször előforduló zivataroknak – melyekből egyszerre akár 30-40 milliméternyi csapadék is lezúdult –, illetve több, az ország nagy részén többször is kiadós, nagy területre kiterjedő csapadékot okozó mediterrán ciklonnak volt köszönhető. Szinte az egész hónap időjárása kedvezett a zivatarok kialakulásának, amelyek egy hónap alatt – annak ellenére, hogy mindig máshol pattantak ki – bőségesen öntözték szinte az egész országot.

Az elmúlt 100 évben alig esett ennyi eső júliusban - összefoglaló az idei nyárról

A hőmérsékleti adatokat böngészve a legszembetűnőbb az idei nyáron az volt, hogy a legmelegebb hónapnak gyakorlatilag az egész országban a június bizonyult - holott a sokéves átlagok szerint ez a hónap egyértelműen a július, utána pedig az augusztus következik. Idén azonban az ICI Interaktív meteorológia mérőhálózatának összes (!) állomásán júniusban mértük a napi maximumhőmérsékletek legnagyobb évszakos (nyári) értékeit.

Zivatarokkal köszönt ránk a hétfő

Melegebb, nedvesebb légtömeg érkezik hazánk fölé dél-délnyugatról, a labilizálódó levegőben egyre többfelé kell záporok, zivatarok képződésére számítani. A változékony időben a gomolyos szerkezetű felhőzet miatt gyorsan változik a besugárzás, emellett a szél és a csapadék is gyorsan változtatja a hőérzetünket. Vigyünk magunkkal variálható öltözetet az esőkabát és az esernyő mellé.