Viharos hétkezdet Nyugat-Európában

Amíg nálunk szinte zavartalan a napsütés és magasra kúszik a hőmérő higanyszála, addig Nyugat-Európa időjárását két alacsony nyomású képződmény határozza meg: csapadékosan, szelesen indul többfelé a hét.

Egy többközpontú ciklonrendszer húzódik tőlünk nyugatra, és okoz viharos, hűvös, szeles napokat Nyugat-Európában.

500 hPa-os mező a GFS időjárási-előrejelző modell számítása szerint

A GFS modell 500 hPa-os nyomási szint magasságát bemutató térképen jól látszanak a ciklonközpontok (kék és zöld szinekkel jelölve)

Az egyik alacsony nyomású képződmény az Ibériai-félsziget fölött örvénylik, és lassan kelet felé haladva jelentős mennyiségű csapadékkal áztatja el a dél-európai régiót. A francia Alpokban a gyors hóolvadás és a most érkező csapadék heves áradásokhoz vezethet.

A másik ciklonközpont a Norvég-tenger fölött tartózkodik, és nemsokára igen szeles és záporokkal tarkított időt zúdít a Brit-szigetek térségére.

Az ICI Zrt. battonyai meteorológiai állomásának webkamerájába tűznek be a napsugarak hétfőn a déli órákban

Itt, a Kárpát-medence térségében szerencsére marad a meleg, nyárias időjárás, többnyire anticiklonális hatások érvényesülnek, de azért nem lesz zavartalan a napsütés.  Szerdától tovább növekszik a változékonyság, elszórtan számíthatunk záporokra, zivatarokra, de a jelenlegi számítások szerint nagyobb mennyiségű csapadék csak pénteken érkezik majd.

Forrás: accuweather.com

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.