melegedés

melegedés

A hidegfront, ami meleget hozott

Míg az Észak-Dunántúlon és az Északi-középhegységben sokat sütött a nap szerdán, addig az Alföld északi részén, a főváros térségében a délnyugati tájakon egész nap makacs, sűrű köd lepte be a tájat. Most a napállás is alacsony már, nincs annyi ereje a Napnak, hogy feloszlassa a ködfoltokat - megreked itt a hideg.  Mivel a köd általában a reggeli órákra alakult ki, tehát akkor, amikor a hőmérséklet a legalacsonyabb értékét vette fel, ezért azt a fagyos levegőt "konzerválta" egész napra. Az ICI Interaktív Meteorológia például Budapest 18. kerületében nem melegedett -3 fok fölé a levegő!

Extrém éjszakai melegedés

Vasárnap este naplemente után folyamatosan hűlt a levegő, óránként 1-2 fokot csökkent a hőmérséklet. A főváros térségében azonban éjfél után szokatlan jelenség zajlott le: rövid idő, mintegy 10-15 perc alatt 3-5 fokos "ugrást" lehetett tapasztalni a hőmérsékletben, amit a hirtelen feltámadt és keletiről északnyugatira fordult szél okozott.

Bemelegedett a Kárpát-medence

A hétvégén erőteljes melegedés vette kezdetét térségünkben, és szombat óta a Tiszántúlon egyre többfelé emelkedett 10 fok fölé a hőmérséklet. Hétfő délután az ICI Interaktív Meteorológia békéscsabai mérőállomásán már a 16 fokot is megközelítette a hőmérséklet, és csak a Dunántúl nyugati felén maradt 6, 7 fok alatt a csúcsérték, ahol az éjszaka képződött köd és nyirkosság tartósan megmaradt.

A melegedés után változékonyra fordul az időjárás

Szerda reggel élénkülni kezdett a légmozgás az egész Kárpát-medencében, délután már többfelé élénk alapszél volt jellemző. Főleg a dunántúli területeken regiszráltak a mérőműszerek erős lökéseket. A szeles időjárás általában hűvös időt szokott jelenteni, most azonban Afrika felől meleg légtömegek szállítódnak térségünkbe.