A hidegfront, ami meleget hozott

Szerdán a tartós köd miatt sokfelé fagypont alatt maradt a maximumhőmérséklet, de éjjel megérkezett egy hidegfront, ami miatt hirtelen melegedés zajlott. Hogy is van ez?

Míg az Észak-Dunántúlon és az Északi-középhegységben sokat sütött a nap szerdán, addig az Alföld északi részén, a főváros térségében a délnyugati tájakon egész nap makacs, sűrű köd lepte be a tájat. Most a napállás is alacsony már, nincs annyi ereje a Napnak, hogy feloszlassa a ködfoltokat - megreked itt a hideg.  Mivel a köd általában a reggeli órákra alakult ki, tehát akkor, amikor a hőmérséklet a legalacsonyabb értékét vette fel, ezért azt a fagyos levegőt "konzerválta" egész napra. Az ICI Interaktív Meteorológia például Budapest 18. kerületében nem melegedett -3 fok fölé a levegő! Közben a napos részeken 4-5 fok volt, sőt, a kb. 1400 méter magasan elhelyezkedő 850 hPa-os nyomási szinten is 6-7 fokot mértek a rádiószondák. 

Éjszaka aztán megérkezett északnyugat felől egy gyenge hidegfront, de nyomában megerősödött, néhol viharossá fokozódott a szél, ennek köszönhetően pedig látványos dolgok történtek. Az erős légmozgás szinte szó szerint kisöpörte a megülepedett ködöt, közben pedig "lekeverte" a felszín közelébe a magasban található enyheséget. A szélerősödéssel együtt járó melegedés igen intenzíven és hirtelen zajlott le: Budapesten, Pátyon és Szentendrén, Kőhegyen kihelyezett állomásaink mérései szerint pár perc alatt 4-5 fokot ugrott a hőmérséklet, reggelre pedig a szerdai -3 fokos délutáni hőmérsékletekhez képest már +3 fokot regisztráltak a hőmérők!

A széllökések, amik kisöpörték a nyirkosságot, mind az erős kategóriába estek, sőt, Szentendrén 60 km/órás, viharos lökést is mértünk.

A téli időszakban tehát akár az is előfordulhat, hogy egy hidegfront meleget hozzon: a tartós frontmentes időben, a Kárpát-medence jellegéből adódóan itt megrekedő fagyos levegőt csak egy ilyen markáns hatás tudja innen kisöpörni. 

A grafikonokon a hidegfront érkezését jelöltük Budapest XVIII. kerület, Páty és Szentendre esetében - szinte a "semmiből" támadt fel a szél (baloldali ábrák), aminek köszönhetően ugrásszerűen emelkedett a hőmérséklet (jobboldali grafikonok)

Adatok forrása: ICI Interaktív Meteorológia

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.