Húsvét

Húsvét

A KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS ELLENÉRE NEM MARAD EL A HÚSVÉTI LOCSOLÁS!

Április első napjain az időjárás sokunkat megviccelt, sorra dőltek az országos minimum-hőmérsékleti rekordok. A nappali felmelegedés egy nagy területre kiterjedő anticiklonnak köszönhetően napról-napra erősödött, mostanra országszerte 20 fok feletti csúcsértékeket mérhetünk. Sok napsütésnek örülhetünk, bár a tavaszi időt a kormány által bevezetett kijárási korlátozás miatt nem igazán élvezhetjük ki. A hosszú hétvége első felében folytatódik a napos, száraz idő, kora délután 24-26 fok sem kizárt.

Nem csak a nyuszi fog fázni húsvétkor!

Nem csak a nyuszi fog fázni az idei húsvétkor, hanem a locsolók, és a meglocsolt lányok is. Húsvétvasárnap- és hétfőn ugyanis folytatódik az átlagosnál jóval hidegebb idő: a maximumhőmérsékletek mintegy 5 fokkal elmaradnak a sokéves átlagtól, hajnalra pedig többfelé fagypont alá csökken majd a hőmérséklet. Sőt, északon akár -5 – -7 fokot is mérhetünk! Nem csoda, hogy szombatra virradó éjszaka megdőlt a napi hidegrekord: a Nógrád megyei Zabaron hajnalra -7 (!) Celsius-fokig csökken a hőmérséklet!

Zivatartól a hószállingózásig húsvét vasárnap

A délután második felében ismét mediterrán ciklon kezd a Kárpát-medence fölé húzódni. Előbb melegfrontja érkezik meg, amiből délnyugat felől egyre többfelé elered az eső, és a csapadék éjszaka az egész országra kiterjed. A ciklon vasárnap átvonul térségünk felett, a kezdeti melegfronti hatást követően nyugat felől a hidegfronti hatás válik uralkodóvá.

Már látszódik a hideghullám vége

A naptár szerint már három hete tart a meteorológiai tavasz, és március első felében bőven volt is részünk kellemesen enyhe időben. Március 8-án például a 20, 21 fokot is elérte a hőmérséklet, ami most azonban igencsak távolinak tűnik. A hónap második felében már inkább az átlagosnál hidegebb idő volt jellemző, az elmúlt bő egy hétben két komolyabb hidegbetörés is elérte a Kárpát-medencét. Jó hír azonban, hogy már látszódik a hideghullám vége.