Igazi kirándulóidő

A hét utolsó napján és a következő hét elején is nagyon kellemes, túlnyomóan napos, igazi kirándulóidő várható országszerte. Csapadék is csak néhol és csak futó záporok formájában fordulhat elő. Nemzeti ünnepünkön viszont várhatóan visszatér a változékonyabb, csapadékosabb idő.

Vasárnap és a jövő hét elején frontmentes, kellemes idő várható, sok napsütéssel – a szombaton átvonult hidegfront mögött napokig anticiklonális hatások érvényesülnek a Kárpát-medencében. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb néhol fordulhat elő futó zápor, esetleg egy-egy gyengébb zivatar – tartós esőzéstől, felhőszakadástól kedd estig sehol sem kell tartanunk. Ugyan eleinte az átlagosnál több fokkal hűvösebb idő lesz – különösen a reggeli órákban! –, de napról-napra szép lassan erősödik a nappali felmelegedés: kedden a délkeleti országrészben ismét mérhetünk akár 30 fokot is. Érdemes lesz kihasználni ezt az időt és sokat tartózkodni a szabadban – a sportolással, kirándulással a friss levegőn töltött idő ráadásul a szervezetünk számára is rendkívül hasznos tud lenni. Jelentős leégésveszéllyel sem kell számolnunk: ugyan az UV-sugárzás 12 és 14 óra között erős, időnként nagyon erős lesz, ez csak a kisgyermekekre és az érzékeny bőrűekre jelent némi veszélyt. Ráadásul ezen az időintervallumon kívül kifejezetten ajánlott lesz a napozás.

A GFS modell úgynevezett ensemble (együttes) futtatásának eredménye Budapestre: a felső görbeseregen jól látszik, hogy a következő napokban az átlagosnál (vastag piros vonal) eleinte több fokkal hűvösebb időt egyre melegebb (narancs ellipszis), de kedd estig továbbra is csapadékmentes (alsó kék ellipszis) idő követi. (Forrás: wetterzentrale.de)

Változást várhatóan a kedd este érkező, a Kárpát-medencét észak-északnyugat felől megközelítő hullámzó frontzóna hozhat: szerdán és csütörtökön főként északon több fokkal visszaesik majd a hőmérséklet, és változékonyabb, csapadékosabb idő várható. Ráadásul keleten és délen nagyobb lesz az esély zivatarok kialakulására. Addig azonban élvezzük a nagyon kellemes, napos, késő nyári időt!

A következő időszak szervezetünkre gyakorolt hatásairól részletesen a Meteo Klinika oldalán tájékozódhat.

Kövesse figyelemmel naponta többször frissülő szöveges előrejelzésünket is!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.