Éjjeli(!) melegrekordok, 20 fok és gyönyörű színek a tél közepén

Mindössze 10 napot kellett várni 2015-ben az első hőmérsékleti rekordra: január második hétvégéjén egymás után dőltek meg a budapesti és az országos melegrekordok – a többségük ráadásul éjjel! A különleges szombati napot a többfelé előforduló szivárvány és a gyönyörű naplemente koronázta meg.

Alig kezdődött el a 2015-ös év, máris itt az első – illetve egész pontosan féltucat! –  melegrekord.

2015. január 10-én, szombaton mind az országos, mind a budapesti napi melegrekord bőven megdőlt. Ezen a napon eddig 1998-ban Soltvadkerten, illetve 2007-ben Tatán volt a legmelegebb: mindkétszer 17,4 Celsius-fokot mértek. Idén ez a rekord több mint két fokkal is megdőlt: kora délután Fertőrákoson 19,7 fokot regisztráltak az MTI közlése szerint. Ez az ilyenkor megszokottnál több mint 15 fokkal melegebbnek számít! Az ICI Interaktív Meteorológia műszerei szerint is megdőlt az országos rekord: Fertőszentmiklóson 19,3 Celsius-fokot mértünk a kora délutáni órákban.

Budapesten pedig a szintén 2007-ben, a belvárosban mért, 15,1 Celsius-fokos rekord lett a múlté: 2015-ben január 10-én délután 16,7 fokig emelkedett a belvárosban a hőmérséklet. Az ICI által a Budapest XVIII. kerületében mért 14,7 fok sem sokkal marad el a rekordtól – a különbség oka az, hogy ez a mérés egy külső kerületben történt.

De ezzel még nem ért véget a nap! Késő este ugyanis a megerősödő szél és a főnhatás miatt a belvárosban 17,0, Lágymányoson pedig 16,9 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet!A budapesti melegrekord tehát fél napon belül másodszor is megdőlt!

A főnhatás miatt rendkívül meleg – északon nyárinak is beillő, 16-18 fokos! – éjszakának köszönhetően a január 11-i fővárosi és országos melegrekord is megdőlt, mégpedig éjszaka! Éjfél után szintén Lágymányoson továbbra is többször elérte a 17 fokot a hőmérséklet, amely az eddigi országos rekordnál – 2007. Agárd, 16,7 fok – közel fél, a budapestinél – 2007. Pestszentlőrinc-külterület, 15,6 fok – pedig közel másfél fokkal volt magasabb!

Mivel azokon a vidékeken jóval hidegebb volt éjszaka, ahol nem fújt viharos, főnös szél, így előfordulhatott, hogy csaupán 20-30 kilométeren belül óriási, akár 10 foknál is nagyobb hőmérsékleti különbségek alakultak ki!

Az "őrült" éjszaka megkoronázásaként "természetesen" megdőlt a fővárosi legmagasabb minimumhőmérséklet rekordja is: a belvárosban mindössze 8,3, de a külvárosban Pestlőrincen is csak 7,7 fokig csökkent a hőmérséklet a leghidegebb órákban. Az eddigi rekord 6,5 fok volt, amelyet 2007-ben regisztrálták.

Az ICI Interaktív Meteorológia által 2015. január 10-én, szombaton, 23:45 UTC-kor, azaz helyi idő szerint éjjel 0:45 perckor mért hőmérsékleti értékek. Északon a viharos, főnös szél hatására 12-18 fok volt! Érdemes megfigyelni, hogy az egymáshoz igen közel fekvő Fertőszentmiklós (16,8°C) és Bükfürdő (5,8°C) között több mint 10 fokos hőmérséklet-különbség alakult ki a főnhatás miatt!

Korábban írtuk: nem csak a fővárosban és a Fertő-tó környékén, de szinte az egész országban rendkívül meleg volt szombaton: az ICI mérései szerint például 10-én kora délután közel 11 Celsius-fok volt az országos átlaghőmérséklet – ez a sokéves átlagnál majdnem 10 fokkal több! Ez az elképesztő pozitív hőanomália két dolognak volt köszönhető: egy melegfront hatására először a magasabb légrétegekben, majd a talaj közelében is gyorsan emelkedett a hőmérséklet.

A Fertő-tó és a Sopron környéki 18-20 fokos hőmérsékleteket, valamint áészakon a "nyári éjszakát" pedig egy másik, sokkal érdekesebb jelenség hozta létre: az úgynevezett főnhatás. A főn egy meleg és száraz ún. bukószél, amely a hegyek széltől védett (szakszóval: lee) oldalán sokkal – akár több mint 10 fokkal! – melegebb időt hozhatnak, mint a szél felőli (luv) oldalon. Ennek oka az, hogy a hegyekbe ütköző levegő feláramlásra kényszerül, miközben a feláramlás hatására a benne lévő nedvességtartalom kicsapódik és kihullik. A hegyen átbukva aztán az immár jóval szárazabb levegő könnyebben fel tud melegedni, miközben leérkezik a túloldalon az alacsonyabb területekre. Most az Északnyugati-Kárpátokon átbukó levegő melegedett fel annyira, hogy hazánk északnyugati határvidékén 18-20 fokot mérhettünk a tél közepén! A jelenség hatására például Fertőszentmiklóson – amikor feltámadt a szél – kevesebb, mint fél óra alatt többször is közel 10 Celsius fokot (!) ugrott a hőmérséklet!

Rendkívül látványos a főnhatás eredménye az ICI Interaktív Meteorológia által 2015. január 10-én, szombaton, 13:45 UTC-kor, azaz helyi idő szerint 14:45 perckor mért hőmérsékleti (fenti kép) és páratartalom (lenti kép) térképeken: A Sopron melletti Ágfalván a hőmérséklet 19,1°C, a páratartalom pedig mindössze 44%, ami igen száraznak számít, különösen ilyenkor. Mosonmagyaróváron hasonló értékeket – 17,1°C, illetve 59% – mértünk ugyanekkor.


A hőmérséklet menete az ICI Interaktív Meteorológia mérései szerint Fertőszentmiklóson 2015. január 10. 00 UTC és január 11. 12 UTC között. Délelőtt és este többször is – a feltámadó, viharos szél okozta főn hatására – hirtelen megugrott a hőmérséklet.

A vasárnapra virradóan érkező hidegfront mögött aztán már hűvösebb és nedvesebb légtömegek határozták meg a következő napok időjárását, de kemény fagyokra a következő héten sem kell számítanunk.

A különleges szombati napot a melegfront csapadéksávjának elvonulása után többfelé – például Budapesten is – kialakult látványos szivárványok, valamint a fantasztikus naplemente koronázta meg.

A gyakori fronttevékenység, a hirtelen és sokszor változó időjárás természetesen szervezetünket is rendkívül igénybe veszi. Ilyenkor leggyakoribb panaszként fejfájás, migrén, illetve vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. Friss humánmeteorológiai információkért és előrejelzésért, valamint további tanácsokért ajánlott felkeresni a www.meteoklinika.hu weboldalt, illetve ajánlott kipróbálni az Új évi egészség megújító csomagot is!

Látványos szivárvánnyal búcsúzott a melegfronti csapadéksáv. Az ICI Interaktív Meteorológia Budapest XVIII. kerületi webkamerájának filmje 2015. január 10, szombat 10:30 és 11:30 UTC között.

 

Naplemente a Velencei-tónál (bal oldali kép) és a Balatonnál (jobb oldali kép). Az ICI Interaktív Meteorológia gárdonyi és balatonföldvári webkameráinak képe 2015. január 10, szombaton 15:40 UTC-kor.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.