hurrikán

hurrikán

Rekord gyenge volt az idei atlanti hurrikánszezon

 

Az idei hurrikánszezont több szempontból is rekorderként fogják emlegetni. Szerencsére ezúttal nem a hatalmas anyagi károkra és halálos áldozatokra, hanem a kiemelkedően gyenge intenzitású trópusi viharokra fogunk emlékezni.

Egymást érik a Tájfunok a Távol-keleten

Alig, hogy átvészeltek egy tájfunt a Távol-keleten élők, máris itt a következő. A Fitow névre keresztelt tájfun helyi idő szerint hétfőn a kora reggeli órákban, körülbelül 150 km/órás széllel és helyenként 290 milliméternyi csapadékot okozva ért partot a kínai Fujian tartományban. Több mint félmillió embert kellett evakuálni és a partközeli vizekről mintegy 35 ezer halászhajót hívtak vissza. A vihar Zhejiang tartományban áramkimaradásokat okozott, több repülőjáratot is törölni kellett, valamint a nagysebességű vasúti közlekedést is fel kellett függeszteni.

Hurrikánok - kérdések és válaszok

Hurrikán, tájfun, trópusi ciklon - mi a különbség köztük?

Mindhárom kifejezés ugyanazt az időjárási rendszert jelenti. Az elnevezés használata csupán attól függ, hogy milyen térségben alakulnak ki. Míg az Atlanti-óceánban és az Csendes-óceán északkeleti részén keletkező rendszerekre a hurrikán szót, az Indiai-óceánban, és a Csendes-óceán többi részén a trópusi ciklon vagy tájfun kifejezést használják.

Milyen nevekkel illetik az idei hurrikánokat?

A Katrina nyomában jár az Isaac

Szinte perce pontosan hét évvel a Katrina után közel ugyanazon az útvonalon haladva érte el az Isaac hurrikán Louisiana államot. A trópusi képződmény egy hete jelent meg az Atlanti-óceán felett, majd előbb a Karib-szigeteken, azt követően pedig a Bahamákon és a Floridai-félszigeten éreztette hatást, mígnem szerda hajnalban partot ért a Mississippi torkolatvidékén, New Orleans közelében. Az Isaac ekkorra egyes erősséget ért el a Saffir-Simpson skála szerint, az orkán erejű szél mellett a legerősebb lökések a 160 km/órát közelítették.