A Katrina nyomában jár az Isaac

2005-ben a Katrina letarolta az USA déli partvidékét. Az Isaac most majdnem ugyanazon az úton haladva érte el Louisianát, de ereje lényegesen kisebb.

Szinte perce pontosan hét évvel a Katrina után közel ugyanazon az útvonalon haladva érte el az Isaac hurrikán Louisiana államot. A trópusi képződmény egy hete jelent meg az Atlanti-óceán felett, majd előbb a Karib-szigeteken, azt követően pedig a Bahamákon és a Floridai-félszigeten éreztette hatást, mígnem szerda hajnalban partot ért a Mississippi torkolatvidékén, New Orleans közelében. Az Isaac ekkorra egyes erősséget ért el a Saffir-Simpson skála szerint, az orkán erejű szél mellett a legerősebb lökések a 160 km/órát közelítették. A viharrendszer rendkívül lassan mozog a szárazföld belseje felé, és New Orleanstól nyugatra halad majd el az előrejelzések szerint.


Az Isaac a GOES-Kelet műholdképén. 2012.08.29. 10:15 UTC
(nhc.nasa.gov)

Noha az Isaac a Katrinanál lényegesen gyengébb, az orkán erejű szél és az intenzív esőzés következtében több tízezer háztartásban és intézményben volt áramszünet. New Orleansban már 230 mm-nél jár a csapadékösszeg.

A Katrina 2005. augusztus 29-én ért partot a louisianai partoknál. A Mexikói-öböl felett átmenetileg elérte a legerősebb, ötös hurrikánfokozatot, a szárazföldre pedig hármas erősségű ciklonként csapott le. Akkor a 280 km/órát is elérte a széllökés, a legtöbb kárt és halálos áldozatot azonban a vihart követő áradás követelte, miután a tenger 10-20 km-re hatolt a szárazföldbe - és hetekig nem húzódott vissza teljesen. A Katrina gyakorlatilag letarolta New Orleanst.

Az előrejelzések szerint az Isaac észak-északkeleti irányban halad majd a kontinens felett, miközben fokozatosan veszít erejéből.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.