Záporok, zivatarok tarkították az időt

Hétfőn ismét jóval átlag fölé emelkedett a hőmérséklet, és a beinduló konvekció kedvezett a záporok, zivatarok kialakulásának is. A tavaszi időt már csak csütörtökig élvezhetjük.

Hétfőn folytatódott a kellemes tavaszi idő, az ország nagy részén kisütött napközben több-kevesebb időre a nap, és a hőmérséklet általában 10, 15 fok között tetőzött. A gomolyfelhőkből délután elszórtan alakultak ki záporok a Dunántúl északi felén, az Északi-középhegység térségében és az Alföldön. A Tisza-tó környékén és a szlovák határ mentén zivatarok is kipattantak.

Bácsalmás felé így közeledett egy tavaszi zápor:

Az ICI Interaktív Meteorológia bácsalmási állomásának webkamerája

Szentesi állomásunkon az átvonuló záporokból 10 perc alatt 3-4 mm eső esett:


Az ICI Interaktív Meteorológia szentesi állomásának webkamerája

Az enyhe tavasz időt már nem sokáig élvezhetjük, csütörtöktől ugyanis gyors lehűlés veszi kezdetét. A hosszú hétvégére úgy tűnik, visszatér a tél, ami egy mediterrán ciklonnak köszönhető. Ennek hátoldalán csütörtöktől ugyanis viharos északi széllel zúdulni kezd a sarkvidéki levegő, és a ciklon bőséges csapadékot hozhat (esőt és havat egyaránt). A hidegbetörés azonban nem tart sokáig, vasárnaptól már ismét enyhülés kezdődik.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.