Tavaszt hozott "jégtörő" Mátyás

Február 24-én rendkívül nagy hőmérséklet-különbség alakult ki Magyarország nyugati és keleti tájai között - a szokatlan időjáráshoz extrém élettani hatások párosulhatnak. Na és mit mond a néphagyomány: itt van már a tavasz?

A napok óta felettünk hózódó kettősfrontnak köszönhető az a ritka hőmérséklet-különbség, ami hazánk nyugati és keleti tájai között alakult ki délutánra. Míg a Dunántúlon az esős időben többfelé csak 5 fokot mutattak a hőmérők, addig Hajdúszoboszlón kihelyezett mérőállomásunkon már csaknem 18 fok volt! Közben arrafelé a nap is kisütött, igazi tavaszias hangulatot csempészve az ott élők szürke hétköznapjaiba.

Keleten csaknem 18 fok, nyugaton csak 5 fok

Az ICI Interaktív Meteorológia mérései alapján készült hőtérkép kedd délutánról

Mindenképpen szokatlan ez a nagy, 12-13 fokos hőmérsékleti eltérés, a fennálló időjárási helyzethez pedig extrém élettani hatások párosulnak! Bizonyára tapasztalta, hogy mostanában gyakrabban fáj a feje, ha szívbeteg vagy keringési panaszok gyötrik, akkor ezek sokaknál fokozódtak. Tünetei mérséklésére, egyáltalán a kialakult panaszok okának kivizsgálására is találhat megoldást az alábbi oldalon!

Amennyiben nem szenved kifejezetten a frontérzékenységtől, akkor is megérezheti a tartós humánmeteorológiai terhelést. Ezt észreveheti arról, ha alacsony a komfortérzete, nyűgös, kialvatlan, vagy akár csak fáradt, kedvetlen. Ide kattintva kirobbanó formába hozhatja magát.  

Az aktuális időjárás szervezetére gyakorolt hatásairól a Meteo Klinika oldalán tájékozódhat!

És hogy mi várható a következő napokban? Nos, a néphagyomány szerint nincs még itt a tél vége. Úgy tudni, Mátyás "töri a jeget, ha talál, ha pedig nem talál, akkor csinál". A mai napon még hajnalban sem talált jeget, nem hogy az átlagosnál több fokkal enyhébb délutánon. Azért reméljük, a népi megfigyelők sem tévedhetetlenek, és vasárnap nem csak a naptárban fog beköszönteni a meleg, napsütéses tavasz.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.