Télire fordult az idő Közép-Európa hegyeiben

Az Alpokban már kedden, a Kárpátokban főként szerdán és csütörtökön esett hó. Intenzívebb csapadék idején még a mélyebb völgyekben is havazott. Néhol közel fél méteres hó hullott.

Csütörtök délután már Erdély 600-700 méteren fekvő tájain is esni kezdett a hó, változó intezitással és mennyiségben keveredtek a hópelyhek az eleinte vegyes halmazállapotú csapadékba. Az éjszakai órákban kezdődött intezívebb havazás, ami jelenleg is tart. A lehullott mintegy 5 centi hó fehérbe borította a tájat.


 A 650 méteren fekvő Tusnádfürdő péntek reggel 6 órakor. (idojaras.hu kamera)

Szlovákia északi hegyvidékén szerda este kezdődött intenzívebb havazás. A hóesés határa csütörtök reggelre 700-800 méterre csökkent, így a mélyebb völgyekben is télire fordult az idő.


Észak-Szlovákia csütörtök reggel 900 méter magasan (holidayinfo)

A magasabb területeken 20-30 cm friss hó hullott. Bár a folyamatos csapadék csütörtök este megszűnik, még pénteken is előfordulhat hózápor a térségben.


Szlovákia, Nagy-Fátra csütörtök reggel (holidayinfo)

A Keleti- és Déli-Kárpátokban is esett a hó, a Fogarasi-havasokban szerdán 1500 méter felet 11 centivel gyarapodott a hóréteg, amely a legmagasabb csúcsokon egy méternél is vastagabb.

Ausztria keleti hegyvidékén csütörtökön is folytatódott a havazás a 900 méter feletti szinteken. Arrafelé 10-20 cm friss hó hullott.


Ausztria, csütörtök reggel, 50 km-re a magyar határtól

Kedden és szerdán Németország déli csúcsain közel fél méter hó esett.

Vékony hóréteg egyébként szerda késő délután az Északi-középhegységben is kialakult.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.