Szünet nélkül érkeznek a frontok

Az előttünk álló egy hét meglehetősen mozgalmas időjárást tartogat. Egymást váltják a hideg- és melegfrontok, alig hagyva lélegzetvételnyi szünetet. A hó még várat magára.

Rossz hír a frontérzékenyeknek, hogy az elkövetkező 7 nap során alig lesz frontmentes időszak, sőt nem ritkán egyszerre két front is kifejti hatását. Szombaton, míg keleten egész nap melegfronti hatás érvényesül, amit élénk, időnként erős délnyugati szél kísér, északnyugat felől egy gyenge hidegfront éri el az országot. Utóbbi vasárnap reggel tájt hagyja el hazánkat. A hét utolsó napján nagyrészt ugyan frontmentes idő ígérkezik, ám estefelé délnyugat felől már egy újabb melegfront felhőzete és csapadékrendszere érkezik. Ezt a hétfő korai esti órákban várhatóan egy újabb hidegfront követi.

A folytatásban sem nyugszik a légkör, az előrejelzések szerint periodikusan érkeznek az újabb és újabb meleg-, illetve hidegfrontok a Kárpát-medencébe.

Mindezek hatására december második hetében nem sok napsütésre van kilátás (erre leginkább vasárnap és kedden számíthatunk), ugyanakkor a gyakori csapadékhullás mellett a hó egyelőre tovább várat magára - eddig csak hegyeinkben, illetve az elmúlt hosszú ködös időszak alatt néhol tapasztalhattunk hószállingózást, és úgy tűnik, ez a napokban sem változik.


Nagy-Hideg-hegy december 9-én kora délután (idojaras.hu webkamera)

A hőmérsékletek pár fokkal az évszakos átlag felett alakulnak, és a jelenlegi számítások szerint az elkövetkező napokban nem lesznek ritkák a 10 fok körüli (esetleg a feletti) csúcsértékek sem, miközben hajnalonként csak gyenge, és nem is országos fagyokkal kell számolni. Mindez azonban nem teljesen szokatlan, hiszen a decemberi napi hőmérsékleti rekordok általában 15, 19 fok között alakulnak, de volt, hogy 21, 22 fokot is mértek a hónap közepén.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.