Ritka jelenség: három trópusi ciklon egy helyen

2006 augusztusának első napjaiban szokatlan aktivitást mutatott a Csendes-óceán. Nyugati medencéjében egyszerre három trópusi ciklon jelent meg egy alig pár száz kilométeres körzetben.

A három közül a legerősebb a Saomai ciklon volt, amely augusztus 4-én jelent meg trópusi depresszióként, majd két napra rá már tájfunná erősödött. Eközben pár száz kilométerre északra egy újabb vihar formálódott, amely augusztus 7-ére szintén elérte a tájfun fokozatot, és a Maria nevet kapta. Ezzel szinte egy időben a Bopha is megjelent a térségben.

A fenti felvétel 2006. augusztus 7-én készült a NASA Aqua műholdjáról. A három trópusi képződmény szokatlan, de nem egyedülálló látványt nyújt, és megfigyelhető rajtuk a trópusi rendszerek fejlődése is. A mindössze pár órája kialakult Bopha (balra) még épphogy csak felvette a trópusi viharrendszerekre jellemző körkörös formát, az egy nappal idősebb Marián (jobbra fent) már kirajzolódnak a spirális felhőkarok és a szem is (a vihar középponti része, ahol csendes, derült az idő). A két képződmény nagyjából ugyanakkora kiterjedésű és erejű (90-100 km/órás maximális széllökések) volt, noha a Bopha kisebbnek és gyengébbnek tűnik a képen. A legkorábban kialakult Saomai (jobbra lent) tájfunban ekkor már 140 km/óra körüli széllökéseket regisztráltak. Kifejlett szerkezetét tükrözi mérete, valamint kontúrosabb szeme és felhőkarjai.

A későbbiekben a Saomai tájfun északnyugat felé haladt tovább, a Dél-kínai-tenger fölött már elérte a legmagasabb, ötös erősséget, és Kína délkeleti részén ért partot. Közel 460 halálos áldozatot szedett. A Maria Japán déli felét, míg a Bopha Tajvant és a Fülöp-szigeteket érintette. Utóbbi hét emberéletet követelt Luzon szigetén az esőzéseket követő áradásokban és földcsuszamlásokban.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Reggel hűvös van, majd kisüt a nap, gyors felmelegszik a levegő és délutánra már kellemes a hőmérséklet – gyakran ez a forgatókönyv.