Orvosmeteorológia - kettős fronthatás a hétvégén

Szombaton, vasárnap és a jövő hét elején is kettős fronthatásra kell készülni. Az időnek kora nyári hangulata lesz, elszórtan lehetnek záporok, zivatarok, és a délutáni órákban többfelé mérhetünk 25 foknál magasabb csúcshőmérsékletet.

Szombaton a hideg- és melegfrontra érzékenyek egyaránt tapasztalhatják tüneteik jelentkezését: fejfájás, vérnyomás ingadozás, koncentrációs zavarok alakulhatnak ki. Kicsit változékonyabbra fordul az idő, az északi országrészben záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Máshol azonban bátran tervezhetünk szabadtéri programokat, a hőmérséklet már a nyarat idézi, helyenként 28 fokot is mérhetünk.

Május elsején az országban több helyen is kinyitnak a szabadtéri strandok. Így akár már fürödni is mehetünk a hétvégén. Az UV sugárzás a déli órákban már közepes erősségű, így ha napozni készülünk, vagy hosszabb időt töltünk el a napon, már érdemes fényvédő krémeket használni.

Aki viszont sportolással szeretné tölteni ezt a napo, annak érdemes kilátogatnia a Hármashatár-hegyre. A Samsung Olimpiai Zöld Fesztiválon lehet túrázni, terepfutáson részt venni és kerékpározni is.

Vasárnap is kettős fronthatás érvényesül. A délutáni órákban elszórtan alakulnak ki záporok, zivatarok az országban. A frissítő záporok, ellenére is marad a kellemes, meleg, tavaszi időjárás, a hőmérséklet csúcsértéke ismét többfelé 25 fok felett alakul.

Ha kimelegszünk, egészséges frissítő italok közül is választhatunk. A nyersen kipréselt zöldségek és gyümölcsök lehűtött leve nagyon üdítő és emellett vitaminokban is gazdag. Finom frissítő nyerhető a zeller és paradicsom és a dinnye és citromlé keverékéből is.

Hétfőn is marad a kettős fronthatás. Szabadtéri programokhoz továbbra is kedvez az idő, de aki délután készül hosszabb időt a szabadban tölteni, vagy hosszabb túrára indul, vigyen magával esőkabátot, mert elszórtan ismét lehetnek záporok, zivatarok.

Zivatarok környezetében megerősödik a szél, intenzív záporok környezetében pedig jelentősen romlik a látástávolság. A közlekedők ezért vezessenek majd fokozott körültekintéssel.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Lesújtó szürkeség…
A napot már régóta nem láttuk. Reggel kinézünk az ablakon, szürkeség van és köd, ami alapvetően meghatározza az aznapi hangulatunkat.