Orvosmeteorológia – meleg nyári idő, frontmentesen

Az elkövetkező két nap időjárási frontot nem hoz. Csütörtökön és pénteken a napsütésé lesz a főszerep. A száraz, meleg idő kedvez a szabadtéri programoknak, strandolásnak.

Csütörtökön front nem lesz felettünk, meleg, napos idő várható, amely kedvez a szabadtéri programok szervezésében. A levegő hőmérséklete akár 30 fokig is emelkedhet, erős UV sugárzás várható. Gondoskodjunk megfelelő folyadékpótlásról, és figyeljünk oda bőrünk védelmére. A szabadban viseljünk nyárias, könnyed pamut öltözéket, kalapot, napszemüveget.

Estére a hőmérséklet 20 fok alá süllyedhet, gyenge marad a légmozgás, ideális feltételeket teremtve az ünnepségsorozatok zárásához. Vékony pulóverre szükségünk lehet az éjszaka folyamán.

A levegőminőség nagyvárosainkban megfelelő, bár a Budapesten zajló műrepülő verseny miatt az elkövetkezendő két napban a belvárosi levegőszennyezettség meghaladhatja az egészségügyi határértéket, ám ez olyan rövid ideig áll majd fenn, hogy az egészségre káros hatásoktól nem kell tartani.

Állóvizeink hőmérséklete a továbbiakban 23, 25 fok körül alakul, érdemes felkeresni a strandokat.

Pénteken fronthatás továbbra sem terheli szervezetünket. Marad a meleg, nyári idő, a hőmérséklet tovább emelkedik, helyenként meghaladhatja a 30 fokot. A melegben bágyadtabbnak, fáradékonyabbaknak érezhetjük magunkat. A derült ég következtében erős lesz az ultraibolya sugárzás.

Ha a szabadban tartózkodunk, ne feledkezzünk meg a fényvédőszerek, valamint a napszemüveg használatáról, és lehetőleg kerüljük a közvetlen napsütést 11 és 15 óra között. Szellősen öltözzünk, a természetes anyagú pamut vagy lenvászon ruhákat részesítsük előnyben. Figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, ugyanis fejfájást válthat ki, ha nem pótoljuk szervezetünk vízveszteségét. A közlekedőket kedvező utazási feltételek várják, az erős napsütés lehet csak zavaró. Az autó belseje a melegben gyorsan felforrósodik. A száraz időben a pollenkoncentráció kismértékben növekszik. Hajnalra a levegő felfrissül, a hőmérséklet 13, 16 fokig csökken.

A meleget idősek és fiatalok, kicsik és nagyok egyaránt nehezen viselik. A túlsúlyban szenvedők számára pedig különösen megterhelő lehet a napokig tartó 30 fok körüli hőmérséklet. A plusz kilók gyakran megnehezítik a mozgást és közérzetünkre is negatív hatással vannak. Aki úgy dönt, hogy szeretne megszabadulni a feleslegtől, számos diétás módszer közül válogathat. A hangsúly azonban a mértékletességen, illetve a sok friss zöldség, gyümölcs fogyasztásán van. Ezek azon túl, hogy sok antioxidánst tartalmaznak, vitaminokkal is feltöltik szervezetünket, így frissebbnek, energiával teltebbnek érezzük magunkat. Természetesen a rendszeres testmozgásról sem szabad megfeledkeznünk. Mozogjunk hetente kétszer-háromszor. Választhatjuk a sétát, a kocogást, a tornát vagy bármi egyebet, amiben kedvünket leljük. Egy kis kitartással, mely átsegít a kezdeti nehézségeken, biztos, hogy rövid időn belül örömünket leljük a sportolásban.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.