Orvosmeteorológia – enyhe hidegfront után melegedés

Az elkövetkező napon gyenge hidegfront éri el hazánkat. Pénteken még elszórtan záporok, zivatarok kialakulhatnak, utána azonban száraz, meleg idő köszönt be a hétvégére. Sok napsütésben lesz részünk.

Pénteken országszerte borongós időre számíthatunk, elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A déli és nyugati országrészben élőknek még jól jöhet az esernyő. Az erősen felhős idő kedvezőtlenül hathat kedélyállapotunkra, fáradékonyak lehetünk, koncentráció képességünk csökkenhet. A gyenge hidegfront hatására reflexeink is lassulhatnak.

Rövid, 5-10 perces testmozgás, egy kis séta, kikapcsolódás az ebédidőben jótékonyan hathat a munkavégzésre is. A hőmérséklet napközben nem éri el a 30 fokot, azonban a magas páratartalom miatt melegebbnek érezhetjük a levegőt. A felhős időszakoknak köszönhetően a keleti megyékben mérsékelt lesz az ultraibolya sugárzás. Az autóval közlekedők számára a feltételek alapvetően kedvezőek lesznek, csak az elszórtan kialakuló záporok környezetében találkozhatnak nedves útszakaszokkal. A reakcióidő a fronthatás következtében megnőhet, így fokozott figyelemmel vezessenek. A levegő pollentartalma a Tiszántúlon magas lesz, ez az allergiások számára okozhat bosszúságot. Az ország többi részén a pollenkoncentráció csökken. Napközben öltözködjünk nyáriasan, hajnalban viszont a levegő 12, 15 fokig hűl le, így a csípős időben elkelhet egy kardigán vagy pulóver.

Szombaton már meleg nyári időre készülhetünk, az esernyőket eltehetjük, hiszen eső, zápor nem valószínű. A többórás napsütés következtében a levegő már 30 fok közelébe melegszik, és erős lesz az ultraibolya sugárzás. Élvezzük ki ezt a szép nyári napot!

Öltözzünk szellősen, vékonyan, lehetőleg természetes anyagú ruhákat válasszunk, hogy bőrünk tudjon lélegezni. Az UV-védelem részeként használjunk naptejet, ne feledkezzünk meg a napszemüvegről, és egy kalap sem árthat. Ne töltsünk egyszerre 15-20 percnél több időt a napon! Igyunk sok folyadékot, legalább napi 1,5-2 litert! Mindenképpen alkohol- és cukormentes italokat válasszunk, hiszen ezekkel tudjuk leginkább pótolni szervezetünk vízveszteségét. A folyadékbevitel egy részét fedezhetjük lédús gyümölcsökből is. Hogy szervezetünket tehermentesítsük, válasszunk könnyen emészthető ételeket, friss salátát, sovány húsokat! Ez közérzetünknek is csak hasznára válhat. A nagy melegben mindenkinek jólesik egy hűsítő mártózás a vízben. Ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy vízparton tölthessük a napot, egy-egy rövid frissítő zuhannyal is elérhetjük a kívánt hatást.  Az autósokat továbbra is kedvező feltételek várják, nedves útszakaszok nem nehezítik a közlekedést. Problémát az erős napsütés jelenthet, mely elvakíthatja a vezetőt. A hajnali minimum hőmérséklet 14, 17 fok között alakul.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.