Orvosmeteorológia – borús idő, borús hangulat a hétvégén

Az előttünk álló első decemberi hétvégén az időjárás rányomja majd bélyegét hangulatunkra. Reggel sokfelé ködös, majd egész nap borult marad az idő, gyenge szitálás is ronthatja a látótávolságot az utakon.

Szombaton gyenge hidegfront érezteti hatását. Fejfájást, ízületi és izomfájdalmakat, fokozódó görcskészséget tapasztalhatnak. Megélénkül a légmozgás, csökken a légszennyezettség. Reggel foltokban köd képződhet. Folytatódik a felhős időjárás, inkább csak délután süt ki rövidebb-hosszabb időre a nap.

Vasárnap kissé mérséklődik a nappali felmelegedés az előző naphoz képest, fronthatás viszont nem várható. Hajnalban helyenként már fagypont alá is süllyedhet a hőmérséklet. Nappal folytatódik a párás, borult idő. A közlekedők reggel ködfoltokkal találkozhatnak, a délnyugati megyékben eső, szitálás is nehezítheti majd az autósok dolgát.

Hétfőn egy gyenge melegfront érinti hazánk térségét, így az arra érzékenyek ingerlékenységgel, álmatlansággal, fáradékonysággal küzdhetnek. A szél mérsékelt marad, a hőmérsékletek a sokéves átlagnak megfelelően alakulnak majd, folytatódik a télies idő.

Hazánk időjárása meglehetősen egyhangúan alakul az elkövetkezendő napokban, kevés napsütéssel, hideg, borús idővel köszöntött be a december. Ilyenkor szükségünk lehet minden olyan eszközre, mely segít, hogy a hangulatunkat ne az időjárás alakulása határozza meg. Lehet ez egy csésze forró tea, vagy forró fürdő, mely segít az ellazulásban, de ilyenkor még nagyobb szerepet kap életünkben a mozgás, a sport, mely rengeteg kedélyállapotunkra pozitív hatással levő hormont szabadít fel a szervezetünkben. Már az is sokat segít, ha kimozdulunk otthonról, sétáljunk sokat a friss levegőn, ám ügyeljünk az időjárásnak megfelelő öltözködésre.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.