Nyárias majális néhol záporokkal, zivatarral

Május 1-én is marad az ilyenkor szokásosnál több fokkal melegebb idő, és főleg északon, északkeleten zavarhatja meg a programokat zápor, néhol egy-egy zivatar.

Úgy látszik, mostanában kedvez az időjárás a szabadba vágyóknak, és szerencsére május 1-jére sem romlik el az idő. Napok óta a nyarat idézik a hőmérsékletek, és szerdán keleten továbbra is 30 fok köré melegszik a levegő, a Dunántúlon azonban pár fokot mérséklődik a nagy meleg. Érdemes tehát részt venni a szabadtéri programokon, pikniket, kirándulásokat szervezni, azonban főleg a Dunától keletre arra is kell készülni, hogy egy-egy zápor, vagy esetleg zivatar is kialakul a rendezvények ideje alatt.

A szél sokfelé megélénkül, időnként zavaró lehet, a hőérzeten azonban javít, a nem túl erős légmozgás hűsítőleg hathat.

Ne feledkezzünk meg a bőrvédelemről, 11 és 15 óra között az UV-sugárzás szintje eléri az erős, egyes helyeken akár a nagyon erős fokozatot is. A bőr 25-30, az érzékenyebbek esetében pedig akár negyed óra alatt is leéghet, ha nem vigyázunk! Használjunk legalább 30-as, az érzékenyebbeknél 40-es faktorszámú fényvédő szereket, a szemünket óvjuk UV-szűrős napszemüveggel! A napon való tartózkodás során viseljünk kalapot, sapkát, ami védi a fejünket a tűző naptól, és ruházatunk is készüljön pamutból vagy más természetes anyagból. Jól szellőző, világos színű ruhadarabokat válasszunk!

Gondoskodjunk arról, hogy mindig legyen nálunk elég folyadék, lehetőleg szénsavmentes ásványvíz formájában. Kerüljük a cukrozott, szénsavas üdítőket, az alkoholt és a kávét is. Ha melegünk van, egy kis fagyival nyugodtan lehűthetjük magunkat.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.