Megvolt az első kánikulai nap Görögországban

Szombaton Kréta szigete lett kontinensünk legmelegebb pontja, ahol idén először lépte át a 30 fokot a hőmérséklet. Az enyhülés a héten hozzánk is megérkezik.

A napokban Európa délkeleti felét és a közel-keleti térséget afrikai levegő érte el. Ennek hatására Görögország déli részén pénteken és szombaton az évszakos átlagnál jó 10 fokkal volt melegebb, és szombaton, a Kréta szigetén fekvő Iráklio városában idén először meghaladta a hőmérséklet a 30 fokot is (30,4 fokot mértek). Ez a meleg szokatlan ugyan, ám nem példátlan, hiszen a sokéves adatok szerint a városban mértek már 34,5 fokot is április folyamán. Törökországban, illetve a Közel-Keleten idén egyébként már többször is előfordultak kánikulai értékek, így például március közepén, amikor nálunk hóvihar tombolt.

Európa maximum hőmérsékletei szombaton: a kontinens nagy részén a 10 fokot sem érte el a csúcsérték, a legmelegebb Krétán volt, ahol 30 fok közelébe melegedett a levegő (idojaras.hu térkép)

Az afrikai légtömeget az Európa keleti, délkeleti részei felett örvénylő ciklonrendszerek a napokban egyre keletebbre, északkeletebbre sodorják a Kaszpi-tenger, illetve Oroszország irányába.

Hazánkban az első kánikulai nap még messze van, azonban az elkövetkező héten a Kárpát-medencébe is megérkezik az enyhülés. Dél felől lassanként itt is teret nyer az afrikai levegő, és bár többször várható eső, zápor, a felmelegedés erősödik. Egyre többfelé emelkedik előbb 10, majd a hét közepétől 15 fok fölé a hőmérséklet, helyenként pedig a 20 fokot is megközelítheti a maximum.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.