Magas légszennyezettség, ködös, lehangoló idő várható– humánmeteorológia

A szél- és frontmentes időjárásnak köszönhetően növekszik a ködhajlam, és feldúsulnak a felszínközeli légrétegekben a szennyezőanyagok is. A nagyvárosokban a szálló por koncentráció többször is túllépheti az egészségügyi határértéket. Aki teheti, kerülje a forgalmas helyeket.

Kedden folytatódik a frontmentes, ködös, fagyos időjárás. A hét elején a hajnali minimumhőmérsékletek elérhetik a mínusz tíz fokot is, ezért a kora reggel munkába indulók öltözzenek igen melegen és rétegesen. Viseljünk gyapjúból készült ruhadarabokat, mivel ezek jó hőtartó képességűek. Az ízületi panaszokban, reumában szenvedők ügyeljenek végtagjaik melegen tartására még akkor is, ha csak rövid ideig tartózkodnak a szabad levegőn. Az utakon lefagyott útszakaszokkal, rossz látási viszonyokkal találkozhatnak a közlekedők. Érdemes menetidő-hosszabbodással számolni és több pihenőt is beiktatni, hiszen a tartósan ködös időben igen fárasztó a vezetés.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja magas szintet ér el, és a következő napok csapadékmentes időjárásnak köszönhetően mindkét érték várhatóan tovább nő. A levegőminőség romlása egyes légúti betegségben szenvedőknél panaszokat okozhat, ők kerüljék a fizikai megterhelést. A gyermekeket és az idősebbeket is terheli a magas légszennyezettség, ezért ők ne tartózkodjanak forgalmasabb közlekedési csomópontok környezetében. Az asztmásoknak szükségük lehet egyéni védőeszköz használatára.

Szerdán gyenge hidegfronti hatás fogja terhelni a szervezetet, megélénkül a légmozgás is, mely igen kellemetlenné teheti a szabadban töltött perceket. A fronthatás miatt a görcsös panaszok erősödésére számíthatunk a nap folyamán. A Dunántúlon élők viszont a délután folyamán már pár órás napsütésnek is örülhetnek. Az ország többi részén azonban marad a ködös idő.

Csütörtökön nem várható fronthatás, keleten marad a ködös idő, a Dunántúlon előfordulhat néhány órás napsütés. A gyenge légmozgás miatt tovább nő a légszennyezettség, és a jelenlegi számítások szerint csak pénteken fordul csapadékosabbra az időjárás, mely javíthat majd a levegőminőségen.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.