Márciusban többet sütött a nap Izlandon, mint nálunk

Március ugyan napos idővel indult, a folytatásban azonban a borús idő kerekedett felül. Nemcsak a hőmérsékletek, de a napos órák is bőven elmaradtak az ilyenkor megszokottól. Reykjavíkban ugyanakkor több mint 10 éve nem sütött annyit a nap, mint idén márciusban.

Reykjavíkban idén márciusban szokatlanul sokat, 163 órát sütött a nap, ami az ilyenkor megszokottnak mintegy másfélszerese. Hasonlóan sok napsütésnek legutóbb 1999-ben örülhettek az izlandi főváros lakói. (forrás: wetter.at)

Nálunk március első napjai ugyan napos idővel indultak, később azonban a felhők kerültek túlsúlyba, és a havi napfénytartam értékek általában 20-30, de egyes városokban mintegy 40 százalékkal maradtak el az ilyenkor megszokottól, a reykjavíki értéket pedig bőven alulmúlták. Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük néhány hazai város napfénytartam adatait. Ezek alapján legjobban Szombathely és Szeged, míg a leggyengébben Pécs, Győr, illetve Debrecen teljesesített a napos órák tekintetében (ogimet és OMSz adatok). Azonban a legnaposabb Szombathely és Szeged is bő 40 órával maradt el Reykjavík mögött.

Város

napsütéses órák száma 2013 márciusában (közelítőleg)

átlagos napfénytartam márciusban (óra)

Budapest

105

137

Szolnok

105

148

Szeged

117

143

Szombathely

117

132

Pécs

92

151

Győr

97

138

Debrecen

99

151

 

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.