Már mínusz ötven alatt Kelet-Szibéria

Decemberrel együtt a legkeményebb hidegek is megjöttek Kelet-Szibériába, ahol a hőmérséklet helyenként mínusz ötven fok alá csökkent.

Ojmjakonban - és ezzel az egész északi féltekén - december elsején mértek először a télen -50 fokot, vasárnap pedig -52 fokra hűlt a levegő. A legmelegebb nappali órákban - amikor a napkorong éppen hogy feljön az égre - negyvenöt fok hideg volt.

Bár Ojmjakon az északi sarkkörtől mintegy 350 kilométerre délre helyezkedik el, az északi félteke telén ez a világ leghidegebb területe. A rövid, de viszonylag meleg nyarú falucska 740 méter magasságban egy medencében helyezkedik el. Délről magas hegyek akadályozzák meg az enyhébb légtömegek behatolását, a medence észak felé nyitottabb.

Ojmakonban mérték az eddigi legalacsonyabb hőmérsékletet az északi féltekén: a település állandó meteorológiai állomásán 1933. február 6-án -69,2 Celsius fokot. 1924-ben pedig egy Szergej Obricsev nevű tudós -71,2 fokot mért saját eszközeivel.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.