Két újabb gleccser tűnt el

A montanai Glacier Nemzeti Parkból újabb két gleccser húzódott vissza a klímaváltozásnak köszönhetően, és a megmaradtak többsége is eltűnhet 2020-ra.

Az elmúlt évszázad során megfigyelhető melegdeési trend következtében az USA-beli Montana államban fekvő nemzeti park gleccsereinek száma 25-re csökkent. A park gleccserei 1850, az úgynevezett kis jégkorszak vége óta folyamatosan húzódnak vissza. A 20. század elején még 150 gleccsert tartottak nyilván, amiből 37 haladta meg a 10 hektárt, és ezáltal kapott nevet is. Egy 2005-ös tanulmány szerint az utóbbi évtizedek alatt 10 gleccser eltűnt, most pedig újabb kettő jutott erre a sorsra.

Az elmúlt évtizedekben világszerte felgyorsult a gleccserek olvadása, ahogy a globális átlaghőmérséklet emelkedik. Az Alpoktól a Himaláján át Alaszkáig megfigyelhető olvadás jelzi a klíma változását. Egyes gleccserek, mint például a Himalájában találhatók évszázadokig kitarthatnak egy melegebb éghajlat mellett is, a többségre azonban nem ez a jellemző. Az Alpok egyes területein például műanyag burkolattal próbálják meg hidegen tartani a gleccserek felszínét, hogy a rájuk épült síterepeket megóvják.

A nemzeti park legutóbbi két gleccsere, amelyek felülete10 hektár alá csökkent a Miche Wabun és a Shepard nevű gleccser volt. Az 1960-as évek közepe óta mindkettő több mint felére zsugorodott. A park jelenlegi legnagyobb gleccsere a Harrison-gleccser, közel 190 hektáros méretével.

A kutatók szerint a park legnagyobb gleccserei közül néhány 2030-on túl is fennmaradhat, akkorra azonban a helyi ökoszisztéma már visszafordíthatatlan károkat fog szenvedni. Ezek a gleccserek immár 7000 éve képezik részét a tájnak, most pedig néhány évtizeden belül végleg eltűnhetnek.

A magasabb hőmérsékletek és a kisebb gleccserek visszahúzódása miatt veszélybe kerülhetnek a hegyi patakok, ezáltal pedig a horgászatra és a vadvízi evezésre épülő turizmus is. Az idegenforgalom hanyatlása évente közel 1 milliárd dolláros veszteséggel járna a térségben.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Lesújtó szürkeség…
A napot már régóta nem láttuk. Reggel kinézünk az ablakon, szürkeség van és köd, ami alapvetően meghatározza az aznapi hangulatunkat.