Hurrikán a Karib-tengeren

A szerdán kialakult Ida hurrikán előbb a karibi szigetvilágban, majd Nicaraguában okozott erős szeleket és heves esőzéseket. Jelenleg pedig Mexikó keleti partjai felé tart.

Az Ida trópusi ciklon szerdán jelent meg a Karib-tengeren. Kialakulását követően délnyugati irányban haladt, gyorsan fejlődött, és csütörtökön már első fokozatú hurrikánná erősödött. Ekkor a 120 kilométer/órás szelet közel 150 kilométer/órás lökések kísérték.

A Karib-tenger felett előrehaladva az Ida a környező kisebb szigeteken épületeket rongált meg, fákat csavart ki, és többfelé nem volt áram.

A karibi szigetvilágban végzett pusztítások után, csütörtökön Nicaragua északkeleti partjainál is szárazföldet ért. A 120 kilométer/órás szelekkel érkezett hurrikán épületekben, hidakban, az elektromos és telefonhálózatban okozott károkat, mielőtt trópusi depresszióvá gyengült volna. A jelenlegi értesülések szerint emberáldozatokat nem követelt a hurrikán.

A szárazföld fölött vesztett erejéből, és csütörtök késő estére az Ida-ban mért maximális szélsebesség 55 kilométer/órára mérséklődött. A Miami székhelyű Nemzeti Hurrikán Központ szerint akár 500 milliméter csapadék is hullhat a trópusi képződményből, ami miatt hirtelen árvizekre és földcsuszamlásokra kell felkészülni.

Az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban az Ida észak felé halad tovább. A Karib-tenger fölött ismét erőre kap, de nagy valószínűséggel hurrikánná már nem erősödik. A továbbiakban Honduras, Belize, és Mexikó keleti területein, valamint Kuba nyugati felében, de akár az Egyesült Államok déli partvidékén is éreztetheti majd jelenlétét az Ida.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.