Hullámvasút-időjárás Európában

Április első teljes hetében kontinensünkön igen változatosan alakul az időjárás. A hétfői közép-európai hidegfronttól kezdve a szerdai francia kánikulán át a hét végi lehetséges téli fordulatig keleten minden évszak képviselteti magát.

Markáns hidegfront vet véget az átlagosnál több fokkal melegebb időnek Közép-Európában hétfőn. A hidegfront mentén heves záporok, zivatarok fordulnak elő, az Alpok 1500 méternél magasabb részein intenzív havazás várható. A hidegfront előtt a Kárpát-medencében az év eddigi legmelegebb napja lesz.

Nyugat-Európában a hét első felében anticiklon hatására sok lesz a napsütés. Az anticiklon nyugati felén kedden és szerdán ismét határozott délies áramlás indul meg, így Marokkó felől nyáriasan meleg levegő áramlik a térségbe. Spanyolországban néhány nap szünetet követően ismét lesz kánikula, sőt szerdán akár Dél-Franciaországban is elérheti a hőmérséklet a harminc fokot.

A kontinens többi részén gyakori lesz a frontátvonulás, amelyet Észak-Európában 100 km/órás széllökések is kísérhetnek. Napos és felhős időszakok váltakoznak, két egymást követő nap akár homlokegyenest más lehet az időjárás, igazi áprilisi szeszély várható.

A számítások szerint a hét végén Finnországba, a Balti-térségbe és a Kelet-európai-síkságra visszatérhet néhány napra a tél gyakori hózáporokkal, viharos széllel.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.