Hőhullám Horvátországban

Horvátország nagy részén már május 17-e óta 25 fok fölötti maximum hőmérsékleteket mérnek. Splitben hét egymást követő napon melegedett 30 fok fölé a levegő. A szokatlan melegnek már négy halálos áldozata is van.

Horvátország tengerparti területein mediterrán, északi tájain hazánkhoz hasonlóan kontinentális éghajlat a jellemző. A mediterrán térségben forró, száraz nyarak és enyhe telek váltják egymást, a kontinentális éghajlaton a meleg, száraz nyarakat hideg, csapadékos telek követik.

Az elmúlt napokban a mediterrán térség, és így Horvátország nagy részének időjárását is anticiklon alakította. Az anticiklonban uralkodó leszálló légáramlatok felhőoszlató hatásának köszönhetően száraz, napos időjárás alakult ki a térségben. Az ország fővárosában, Zágrábban és a tőle délkeletre elhelyezkedő Sziszek városában már május 17-e óta mindennap 25 fok fölé melegedett a levegő, és a térségben többször mértek 30 fok feletti maximum értékeket.

A térségben, júniusban az átlagos maximumhőmérsékletek még kevéssel 25 fok alatt alakulnak. Az elmúlt időszakban állandósult száraz, meleg sokak szervezetét megterhelte, a nagy meleget főként az idősek viselték nehezen. Sziszekben négyen életüket is vesztették.

Az ország déli részén is nagyon meleg az idő, Splitben május 20-a óta, hét egymást követő napon mértek 30 fok feletti maximumokat, és kedden délután már a 35 fokot is megközelítette a hőmérséklet.

A nyári, meleg időnek a következő napokban egy sekély ciklon vet véget, amely csapadékosabb és több fokkal hűvösebb időt okoz majd a térségben. A leghidegebb nap a pénteki lesz, az előrejelzések szerint Zágrábban ezen a napon mindössze 15 fokig melegszik majd a levegő.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.