Hófúvás tombol az országban

A tavaszias december rendkívüli hóviharokkal búcsúzik: Komlón már 30 centi hó esett, a Dunántúlon és délen is sokfelé még mindig közlekedési gondok vannak, több megyében másodfokú riasztás van érvényben hófúvás miatt. Az év utolsó napjain pedig -15 fokos fagyok jönnek.

Hétfőn délre mindenhol megszűnt a másodfokú riasztás a hófúvásra, ez azonban nem jelenti azt, hogy biztonságos a közlekedés. A Dunántúlon és délen sokfelé még érvényben van az első fokú figyelmeztetés, a szél további hótorlaszokat emelhet az utakon!

Ilyen hófalakat épített a szél Zala megyében:

(Fotó: Varga György, MTI)

December 29-én reggel a Dunántúlon több tömegközlekedési eszköz sem közlekedett a viharos erejű szél emelte hótorlaszok miatt. Szigetvár környékén például a vonatok nem jártak (MTI).

December 28-án számos közúti baleset volt a havazás miatt, délután 3 óráig 23, helyenként személyi sérüléssel járó baleset történt az országban. Az ország délnyugati része a leginkább veszélyeztetett, Komlón például 30 cm-es hóréteg borítja a felszínt.

30 cm esett Komlón - forrás: Kuczi Zoltán

Baranyában a délutáni órákban árokba borult egy autó, melyet az MTI fotósa örökített meg. A Katasztrófavédelem arra kéri az autósokat, hogy csak indokolt esetben üljenek volán mögé, és amennyiben megteszik, vigyenek magukkal ivóvizet, elemlámpát, pokrócot, láthatósági mellényt, térképet és GPS-t.

Fotó: Sóki Tamás (MTI)

A délutáni, kora esti órákban is komoly közlekedési fennakadások voltak, a Katasztrófavédelem arra kér mindenkit, aki Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy, Baranya és Bács-Kiskun megyék főként országhatárhoz közeli részében tervez utazni, ne üljön autóba. A Dél-Dunántúlra eső autópályákon fokozott balesetveszély van, ahogy az az alábbi képen is látható.

Fotó: Sóki Tamás (MTI)

Reggelre az ország középső részei, a főváros és annak környéke is fehérbe borult. Az esti órákig a déli megyékben érkezett újabb csapadék, ami az erős légmozgással együtt többfelé okozhat gondokat az utakon: a hófúvás miatt akár több méteres hótorlaszok keletkezhetnek.

Az ICI budaörsi webkamerájának képe vasárnap reggel

December 27-én délután kettősfront felhőzete érte el nyugati határainkat. A frontból érkező csapadék nagy része vasárnap hajnalban és napközben esett le, elsősorban a délnyugati, déli megyékre jeleztünk előre nagy mennyiségű havat. 14:55-kor még csak hószállingózásról érkeznek jelentések, a front felhőzete azonban az esti órákban elérte a fővárost is. Egyre nagyobb kiterjedésű a csapadéksáv, a hóréteg sokfelé tartósan megmaradt.

Forrás: Sat24.com

December utolsó hétvégéjén, szombaton a nyugaton élők pár centis hóréteggel találkozhatnak, de mint az cikkünkben később olvasható, ez még csak a kezdet. Bükfürdőn például szombat délelőttre teljesen fehérbe borult a táj, ahogy azt webkameránk is mutatja az alábbi képen.

Az ICI bükfürdői webkamerájának képe szombaton délelőtt

Igazi kuriózumnak számít 2014 decembere. Volt itt minden: tavasz is, nyár is, most pedig megkapjuk a hamisítatlan telet. Karácsony első napja 10, 11 fokos, igazi tavaszt idéző hőmérsékletekkel telt, a természet is márciusban érezte magát. Sokfelé kinyílt az ibolya, az árvácska, pattanásig feszültek a rügyek az orgonabokrokon.

December utolsó hétvégéjén azonban egy tőlünk délre elhaladó, erős mediterrán ciklon csapadékából és szeléből kaptunk ízelítőt: a havazáshoz sokfelé erős, sőt, viharos lökésekkel kísért szél társult, ami komoly közlekedési gondokat okozott az utakon. A bajt tetézi, hogy az ünnepek végével sokan keltek útra, hiszen hétfőn már kezdetét veszik a dolgos hétköznapok.

A GFS időjárási modell grafikonján jól látszik, hogy a viharos széllel az ilyenkor szokásos átlagnál több fokkal hidegebb levegő érkezik. A képen a 850 hPa-os nyomási szint hőmérséklete figyelhető meg, ami szoros összefüggést mutat a 2 méteres hőmérsékletekkel

Mindemellett markáns hidegbeáramlásra is számíthatunk, ami rendkívüli módon megterheli a szervezetünket. Az utóbbi időben elszoktunk a fagyoktól, a következő pár napban viszont még napközben is 0 fok alatt maradnak a maximumhőmérsékletek, a jövő héten pedig reggelente akár -15 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála. 

A fagyos idő az immunrendszerünket, a szeles hideg pedig a hőérzetünket teszi próbára. Az időjárás szervezetünkre gyakorolt aktuális hatásáról tájékozódjon a Meteo Klinika oldalán! Az "Újévi egészségmegújító csomag" segíthet könnyebben átvészelni a kritikus időszakot. 

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.