Hát ennyit számít a napsütés!

Ugyan hűlt a levegő a magasban az éjszaka folyamán, azonban az átvonult gyenge hidegfront mögött kisütött a nap - ez pedig a hőmérsékleteken is meglátszik!

Péntekről szombatra virradó éjszaka egy gyenge hidegfront érte el hazánkat északnyugat felől, a magasban több fokkal hidegebb levegőt szállított fölénk. Nyomában viszont átmenetileg megélénkült a szél, ami elég volt ahhoz, hogy nagyobb területen is felszaggassa az igencsak makacs hidegpárnát. Ennek köszönhetően reggel az ország keleti és északkeleti tájait kivéve derült időre ébredhettünk, csak helyi ködfoltok zavarhatták a napsütést. 

Ez az "álcázott hidegfront" (ami a megszokottól eltérően a talajon nem hideget hozott) érte el azt, hogy a napos tájakon a tegnapihoz képest néhol 10 fokkal is melegebb van! A légmozgás lekeverte a magasban található szokatlanul enyhe levegőt a talaj közelébe, amihez még hozzáadódott a szikrázó napsütés jótékony hatása - és meglett az eredmény!

Délben az ICI Interaktív Meteorológia mérőállomásának műszerei sokfelé igen magas hőmérsékleteket mértek. A mérések alapján készült hőtérképen szépen kirajzolódnak a napos területek, a Dunántúlon és a középső országrészben találkozhatunk ilyen tájakkal. Errefelé nem ritka a 6, 7 fok, de a Sopronhoz közeli ágfalván például 8 fokot mértünk! Tegnap ugyanebben az időpontban ott mindössze -1 fokot mutattak a hőmérők, vagyis 9 fok eltérés 24 óra alatt.

Az ICI Interaktív Meteorológia állomáshálózatának mérései szombaton délben

Jól elkülönülnek a napos és a felhős tájak

Több mint egy hét szürkeség után végre Budapesten is kisütött a nap. Az ICI XVIII. kerületben kihelyezett mérőállomásának kamerája is szikrázó kék eget örökített meg, de sajnos a felszín közelében felgyülemlett légszennyezőanyagok elszínezték a talajközeli levegőt. A mérések szerint ebben az időpontban nagyon magas volt a szállópor koncentrációja, főleg a forgalmas belvárosi csomópontok közelében. 

Az ICI Interaktív Meteorológia XVIII. kerületi műszerének kameraképe

A magasban szikrázóan kék az ég, de a talaj közelében szmogos a levegő

A napos tájakon élőknek bizonyára jobb kedvük kerekedett a pozitív időjárás-változástól, a tartós hidegpárnás helyzet bizony fásulttá, tompává tehet. Az időjárás emberi szervezetre gyakorolt hatásairól a Meteo Klinika oldalán lehet olvasni.

 

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.