Ezen a héten is ciklon sújt le ránk

Ez a hét sem telik el nagy mennyiségű, vegyes halmazállapotú csapadékot hozó mediterrán ciklon és vele járó, több napig tartó kettősfronti hatás nélkül – élettanilag ismét rendkívül megterhelő napok jönnek.

A februári időjárás ott folytatja, ahol a januári abbahagyta: ismét egy markáns mediterrán ciklon határozza meg a következő 3-4 napban a Kárpát-medence időjárását. A viszonylag nagy kiterjedésű időjárási képződmény tőlünk délnyugatra, majd délre fog elhelyezkedni, így a "hátoldalán" több hullámban nagy nedvességtartalmú levegő érkezik térségünkbe – a hétvégéig csapadékos, csütörtök estétől pedig kimondottan kellemetlen, szeles időben lesz részünk.

A szombatig lehulló csapadék halmazállapota igencsak kérdéses és változatos képet is mutat: péntek délutánig általában nyugaton és északon havazás, délen és keleten eső, zápor, a köztes tájakon pedig havas eső valószínű. Péntek estére aztán az Alföld délkeleti részének kivételével mindenhol havazásba vált át, a hétvégén pedig már országszerte szilárd lesz a csapadék halmazállapota.

A csapadék mennyisége is igen bizonytalan, jelen állás szerint csütörtökön és pénteken, az ország délnyugati felén várható igen jelentős mennyiségű eső, havas eső, majd havazás. Az északkeleten élők várhatóan kisebb mennyiségű csapadékkal "ússzák meg" a mediterrán ciklont.

Szerdától egészen szombatig örvénylik térségünkben a mediterrán ciklon és annak kettősfrontja

A szombatig tartó időszak "természetesen" élettanilag is rendkívül megterhelő lesz – a következő napokban nem csak a frontérzékenyeknél jelentkezhetnek intenzívebb panaszok, de az egészséges szervezetet is igénybe veszi, könnyen kifáraszthatja majd az időjárás. Gyakori panasz lesz a fejfájás, migrén, amelyhez csütörtök estétől szombat reggelig ingerlékenység, ok nélküli idegesség, türelmetlenség is társulhat.

A csapadékos idő és az erős, viharos szél miatt több napon keresztül, tartósan alacsony lesz a hő- és komfortérzet. Öltözzünk fel melegen és rétegesen, viseljünk vízálló, bélelt lábbelit és kabátot is! Ilyenkor jellemzően nagyobb a megfázás veszélye is, ezért fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitamint vegyünk magunkhoz minden nap, és szinten tartsuk immunrendszerünket.

A változékonyság, a gyakori és intenzív légköri változások az idősebbekre és a keringési rendszer betegségeiben szenvedőkre komoly veszélyt jelentenek: az érintettek körében a gyakoribb vérnyomás-ingadozás mellett légszomj, sőt, akár rosszullét is jelentkezhet. Az érintettek mindenképpen kerüljék a megterhelő tevékenységeket, a nagybevásárlást halasszák el a jövő hét elejére!

A fenti panaszokat a legkönnyebben tudatos táplálkozással enyhíthetjük. A vörös húsok és a nehéz, zsíros ételek helyett együnk szárnyasokat és könnyebben emészthető fogásokat – köretnek ilyenkor például a saláta a legideálisabb. Emellett a következő napokban fogyasszunk magnéziumban és kalciumban gazdag ételeket – halat, brokkolit, burgonyát, melyekből akár egy kiadós, laktató ebéd vagy vacsora is készülhet. Érdemes még olajos magvakat, illetve teljes kiőrlésű gabonából készült pékárukat enni. A csokoládé és az alkohol fogyasztását viszont a héten inkább kerüljük!

A légkör és az emberi szervezet kapcsolatáról bővebben a Meteo Klinika honlapján olvashat.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.