Egymást követik a viharciklonok az Atlanti-óceánon és Nyugat-Európában

Az Atlanti-óceán felett kialakult markáns ciklonban örvénylő légtömegek hatására egymást követik a viharos időjárást okozó frontok a Brit-szigeteknél és Nyugat-Európában.

Hatalmas kiterjedésű, több középpontú markáns ciklon alakult ki az Atlanti-óceán felett, melyben a nedves, általában enyhe légtömegek nagy sebességgel örvénylenek az óramutató járásával ellenkező irányban. Ennek az örvénylő mozgásnak az a következménye, hogy a ciklon mély középpontja, melyben a légnyomás 950 hPa körüli értékre süllyedt, alig változtatja a helyzetét Izland és a Brit-szigetek között.

Emellett a ciklon középpontja körül nagy nyomáskülönbség alakult ki, és rendkívüli módon összesűrűsödtek az izobárok (az azonos nyomású helyeket összekötő görbék) is. Ilyen időjárási helyzetben egymás után keletkeznek a frontok az Atlanti-óceán felett, melyek aztán nagy sebességgel robognak tovább először a Brit-szigetek, majd Nyugat-Európa, végül a Skandináv-félsziget irányába. Az említett területeken ezért a következő napokban gyakran fokozódik erősen viharossá a szél.

A soron következő viharobjektum hétfőn éri el a Brit-szigetek és Észak-Franciaország térségét, melyben a legerősebb széllökések a 100-120 km/órás sebességet is elérhetik. Ilyen erősségű légmozgás már komoly veszélyeket is rejt magában, hiszen a szél fákat tépázhat meg, ágakat törhet le, magasra korbácsolhatja a tenger hullámait, és így a hajókat is veszélybe sodorhatja. Megrongálódhat az épületek tetőszerkezete, és károk keletkezhetnek a magasfeszültségű távvezetékeben is.

Az említett ciklon frontjai közül több is, bár kissé legyengülve, de eléri a Kárpát-medence térségét is, ezért nálunk is felhős, csapadékos, szeles időjárásra van kilátás az előttünk álló napokban.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.