Derű és ború november első napján

Amíg a Dunántúlon szikrázó napsütésben telt a Mindenszentek, addig keleten egész nap szürke, lehangoló idő volt.

November első napján, Mindenszentekkor a Duna vonala jelentette a választóvonalat hazánk időjárásában. A Dunántúlon szinte egész nap alig volt felhő az égen, délutánra pedig zavartalanná vált a napsütés. Ezzel szemben a középső és a keleti tájakon borongós, szürke, kifejezetten lehangoló időben lehetett meglátogatni a temetőket. Vastag felhőzet takarta az eget, ami ugyan lassan, de kora délután azért már elkezdett vékonyodni a főváros térségében.

Érdekesség: a felhős Csongádon és a derült Teskándon az markáns időjárás-különbség ellenére szinte ugyanannyi volt a maximumhőmérséklet, mindkét helyen 16 fok köré melegedett a levegő az ICI Interaktív Meteorológia mérései szerint.

Halottak napján, azaz szombaton már a Dunántúlon is felhősebb időre számíthatunk, inkább délen várható napsütés - vasárnap pedig egy hidegfront meghozza az esőt is. Részletek: http://www.idojaras.hu/elorejelzes

Az ICI Interaktív Meteorológia mérőállomásnak kamerája a Zala megyei Teskándon (balra) ragyogó napsütést, Csongrádon pedig (jobbra) borongós időt örökített meg pénteken délután, ugyanabban az időpontban

A sat24 műholdképén jól kivehető a felhőtakaró éles határa - ami éppen a Duna vonalába esik

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Jégbe zárt tudás
Ha több ezer évet visszautazhatnák az időben, akkor megbizonyosodhatnánk arról, hogy Földünk éghajlata folyamatosan változik. Mivel erre a tudomány nem képes, ezért maradnak a közvetett bizonyítékok. Lássuk, milyen úton-módon utaznak az időben a tudósok!