Csütörtöktől megint másodfokú hőségriasztás

A hazánk időjárását alakító anticiklonnak köszönhetően száraz és egyre melegebb levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe. A déli, délkeleti országrészben a napi középhőmérséklet a 27 fokot is meghaladja.

Ma az ország nagy részén a napi középhőmérséklet eléri a 25 fokot, a legmelegebb déli, délkeleti megyékben pedig a 27 fokot is. Ez már teljesíti a másodfokú hőségriadó kritériumát.

A hőségriadó három fokozatú. Az első fok tulajdonképpen egy figyelmeztetés, ezt akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Másodfokú a készültség, ha a középhőmérséklet 27 fok fölé emelkedik, vagy legalább három egymást követő napon meghaladja a 25 fokot. Harmadfokú hőségriadóról akkor beszélünk, ha legalább három egymást követő napon 27 fok fölött alakul a napi középhőmérséklet.

Csütörtökön tovább melegszik az idő. A hét legmelegebb napján a hőmérséklet hajnalra helyenként csak 22, 23 fokig süllyed, a délutáni órákban délkeleten pedig 37, 38 fokig emelkedik, de helyenként akár a 40 fokot is elérheti. A nyugati megyékben is 33, 34 fok várható. Az ország nagy részén a napi középhőmérséklet így meghaladja a 28 fokot is.

Az előttünk álló két napban rendkívül erős lesz az UV sugárzás is, ezért ha strandra mész vigyél magaddal fényvédő krémet, és a déli órákban, mikor a legerősebb a sugárzás ne tartózkodj napon.

A nagy melegben figyeljünk oda a megfelelő folyadékbevitelre, mert könnyen kiszáradhatunk. Inkább a kora reggeli órákban szellőztessük át a lakást, amikor még hűvösebb a levegő, napközben pedig húzzuk el a sötétítőt, hogy ne melegedjen át a lakás.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.