Borúra derű a Dunántúlon

A közel egy hete tartó borongós, szürke időt a Dunántúlon átmenetileg felváltotta a napsütés. Sajnos ez csak átmeneti: a hétvégétől legalább karácsonyig ismét országszerte szürke, ködös időre számíthatunk.

Szerencsésnek érezhették a mai napon magukat a Dunántúl délnyugati részén élők: ők végre nem csak egy magasabb hegycsúcs tetejéről pillanthatták meg a napot! Ma délutánra Somogy és Zala megyében többfelé  felszakadt a Kárpát-medence időjárását közel egy hete meghatározó hideg légpárna és a hosszú napok óta tartó ködös, borongós időt – igaz, csak átmenetileg, de – felváltotta a napsütés.

Pénteken és szombaton még a Dunántúlon és kisebb eséllyel az Alföld déli részén is hosszabb-rövidebb időre kisüthet a nap, majd ismét országszerte borult, párás, ködös idő várható – a jelenlegi számítások szerint karácsonyig biztosan marad a hideg légpárna hazánk felett.

Az ICI Interaktív Meteorológia teskándi (balra) és budapesti (jobbra) webkamerájának képe 2013. december 19. 13:00-kor.A Zala megyei településen kissé párás, de napos, míg a fővárosban az elmúlt napokban már megszokott borult, ködös idő volt ma kora délután.

Az ICI Interaktív Meteorológia badacsonytomaji webkamerája így látta a hideg légpárna felszakadását 2013. december 19. 12:00 és 15:00 között.

A magyarországi kivágatú, 2013. december 19. 13:00-kor készült műholdképen jól látszik, hogy a Dunántúlon többfelé felszakadt a Kárpát-medencét napok óta kitöltő összefűggő felhőzet.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Lesújtó szürkeség…
A napot már régóta nem láttuk. Reggel kinézünk az ablakon, szürkeség van és köd, ami alapvetően meghatározza az aznapi hangulatunkat.