Augusztusi hó a Magas-Tátrában

A múlt pénteken és szombaton havas eső, sőt hódara is hullott a Lomnici-csúcson, ami– bár nem számít extrémnek -, nem mindennapi esemény augusztusban.

A tőlünk északkeletre, keletre örvénylő hidegcsepp hűvös időjárást okozott a hétvégén a Kárpát-medencében, sőt, a keleti, északkeleti tájakon még e hét elején is többfelé borongóssá teszi a napokat, hideggé a hajnalokat, és az átlag alatti hőmérsékletűvé a délutáni órákat is.

Hatására igencsak lehűlt a levegő a Magas-Tátrában is. Pénteken napközben a Lomnici-csúcson egész nap fagypont alatt maradt a hőmérséklet, mindössze -0,5 fokot mértek a legmelegebb órákban is. Emellett péntekről szombatra virradó este, illetve éjszaka a csúcson működő meteorológiai állomáson havas esőt, valamint hódarát észleltek, sőt, szombaton este több órán keresztül havazott is. Vasárnap reggelre 6 cm vastagságú hótakaró alakult ki, ami a napközben is fagypont alatti hőmérsékletnek köszönhetően sem olvadt el, csupán kedd reggelre: két napig tehát friss hótakaró fedte a csúcsot. A Tátrában nyáron 2600 m körül van a hóhatár, a 2635 m magasan fekvő Lomnici-csúcs éppen a hóhatáron fekszik – előfordulhat tehát havazás még nyáron is abban a magasságban.

Az elmúlt időszak rendkívüli hőhullámai után azonban mindenképpen ritka, hogy ilyen erőteljes lehűlést tapasztaljunk pár nap alatt – a magassági hidegörvény nélkül nem valószínű, hogy kialakult volna ez a kis havazás.

A meteorológiai állomás a Lomnici-csúcson

A spanyolországi Murciában mindeközben vasárnap 44,1 fokot mutattak a hőmérők, de több másik spanyol városban (így például Malagában is) 40 fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála. Hétfőre valamelyest mérséklődött a forróság, Malagában is "csak" 35,3 fokos maximumokat regisztráltak a műszerek. 

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.