Afrika sivatagjai látnák el Európát árammal

Jövő hónapban 20 német vállalat ül össze, hogy kidolgozzák a Desertec névre keresztelt nagyszabású beruházás részleteit. A tervek szerint Észak-Afrika sivatagjaiba telepített napelemek segítségével látnák el Európát árammal.

2009. július 13-án 20 német vállalat konzorciumot hoz létre és 400 millió eurót fektet be a Desertec nevet viselő projektbe, olvasható a Suedeutsche Zeitung napilap hasábjain.

A következő években Észak-Afrika több, politikailag stabil országába szeretnének naperőműveket telepíteni, mondta el a lapnak a konzorcium egyik vezetője Torsen Jeworek, a Munich Re biztosító munkatársa.

Nagyon optimisták abban a tekintetben, hogy a beruházáshoz más országok is csatlakoznak majd, hisz Olaszországból, Spanyolországból és az Egyesült Államokból is pozitív visszajelzések érkeztek a projekttel kapcsolatban.

Jeworek elmondása szerint a projekt technikailag kivitelezhető, és a következő 2-3 évben elkészülnek a kivitelezéshez kapcsolódó konkrét tervek is. Így az Észak-Afrika sivatagjaiban előállított áram nagy valószínűséggel leghamarabb 10 év múlva lesz felhasználható Európában.

A Desertec teljes kapacitáson működve 100 gigawatt áramot fejlesztene, amivel így Európa energiafelhasználásnak 15 százalékát tudnák fedezni. A projekt jelentős előrelépés lehet az egyre súlyosbodó energiaprobléma kezelésében. A napenergia felhasználásával előállított 100 gigawatt áram kitermeléséhez jelenleg 100 erőmű munkájára van szükség, amelyeket a napkollektorok felállításával helyettesíteni tudnak majd.

Olvasd el időjárással kapcsolatos híreinket is, kattints ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.