hideg

hideg

Jön a hideg!

Borongós, többször csapadékos napok következnek, ami élettani szempontból kimondottan megterhelő lesz. A hosszú napokig tartó kettősfronti hatás során jellemzően erősen növekszik a baleseti kockázat, az emberek ilyenkor ingerültebbek, türelmetlenebbek, ráadásul a csúszós útszakaszok miatt a nagyobb városokban feltorlódik a forgalom. Ez hatványozottan érvényes akkor, ha hullámzó frontzóna kerül fölénk és tartós változékonyság veszi kezdetét esővel, lehűléssel.

Hideg októberi napok

A melegrekordokban gazdag szeptember után egy viszonylag hűvös októberi időjárást tapasztalhattunk eddig, ugyanis a hőmérsékleti értékek a sokéves átlagtól néhány fokkal elmaradtak. Az észak felől érkező hűvös levegő, valamint egy délnyugat felől érkező mediterrán ciklon együttes hatása érvényesült az elmúlt napokban. A hőmérsékleti minimumok a ciklon felhőzetének elvonulása után már megközelítették, néhol el is érték a 0 fokot. A hidegfrontra érzékenyek körében a hűvös reggeleken megerősödhetnek az ízületi bántalmak. És Ön érzékeny a hideg időre?

80-90 km/órás szelekkel jön a hideg levegő

Az északnyugatira fordult áramlást kora reggel a Nyugat-Dunántúlon már viharos lökések kísérték, a Balaton térségében és az Észak-Dunántúlon pedig délután helyenként a 80 km/órát is meghaladták a széllökések. Az esti óráktól a Duna-Tisza közén is egyre többfelé lehet viharos szelekre számítani, éjszaka pedig északkeleten is felerősödik a szél.

A szezon eddigi leghidegebb hajnala volt

Szeptember 1-e óta csak néhányszor fordult elő, hogy fagypont alá süllyedt volna hajnalban a hőmérséklet. A hétvégén azonban nagyot fordult az időjárás, markánsan megváltozott a helyzet. Már hétfőn is -0,2 fokot mértek Zabaron (OMSZ adat), keddre virradóra pedig -2,3 fokig csökkent a hőmérséklet. A hidegrekord viszont nem dőlt meg, az erre a napra vonatkozó érték -4,4 fok, amit szintén Zabaron mérték, még 2002-ben. Mindez annak volt köszönhető, hogy vasárnap egy markáns hidegfront érte el a Kárpát-medencét, mely mögött 8-10 fokkal hidegebb levegő áramlott térségünkbe. 

Alig van hidegebb Izlandon a Dunántúlnál

Nemcsak a Kárpát-medencét, hanem egész Európát kettészelte az a hullámzó frontrendszer, amely tegnap este érte el a Dunántúlt. A frontzóna Finnországtól Kelet-Közép-Európán át a Földközi-tengerig húzódik, déli peremén pedig egy mediterrán ciklon generálódott. A front kvázi egy helyben áll, ez okozza a hatalmas különbséget az ország keleti és nyugati fele között. Míg a Tiszántúlon 27, 29 fokos nyári idő jellemző, addig a Duna vonalától nyugatra csak kevéssel 10 fok fölötti értékeket mérünk.