hidegrekord

hidegrekord

A hétvége mindkét napján rekordok dőltek

Vasárnap reggel már nem Zabaron, hanem Nyírlugoson született országos napi hidegrekord: a hivatalos adatok szerint -7,1 fokig süllyedt ott a hőmérő higanyszála, ezzel az 1969-es miskolci -4,6 fokos érték került megdöntésre (MTI). A Dunántúlon befelhősödött az ég, sokfelé nem is hűlt +8, +9 fok alá a levegő. A budapesti hidegrekord ezen a napon nem dőlt meg.

Nyolcvanéves hidegrekord dőlt meg

Előző cikkünkben már írtunk arról, hogy vasárnapra virradóan megdőlhet az országos, illetve a budapesti hidegrekord, szombat hajnalban pedig ez már be is következett. Nyírlugoson -14,2 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat, ami bő egy fokkal múlta alul a korábbi, 1932-es bajai rekordot (-13 fok).

forrás: mti.hu

Megdőlt a fővárosi és az országos hidegrekord is

Szombaton nyolc évtizedes, vasárnap pedig fél évszázados hidegrekordok dőltek meg. Vasárnapra virradóan Vásárosnaményben az OMSz 18,2 Celsius-fokot mért, ami majdnem 3 fokkal múlta alul a korábbi, 1964-ből származó miskolci rekordot.

A fővárosban is minden korábbinál hidegebben indult március 17-e. Lőrincen és Ferihegyen is -7,1 fokig csökkent a hőmérséklet, 6 tized fokkal taszítva le a dobogó első fokáról az 1964-ből származó eddigi rekordot.

forrás: mti.hu

Hidegrekord dőlt szerdán reggel

Szerdára virradóra a hivtalos adatok szerint megdőlt az augusztus 15-ére vonatkozó országos minimumhőmérsékleti rekord: az OMSZ adatai szerint Zabaron kerekítve 4 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. Ez azt jelenti, hogy a mai mért érték mindenképpen alacsonyabb, mint az eddigi rekord, azaz 5,0 fok. 

A korábbi csúcsot még 1902-ben Nyíregyházán regisztrálták, majd 1921-ben Debrecenben is ugyanennyit mértek. 

Veszélybe került a napi hidegrekord

Az elmúlt éjszakán igen mélyre süllyedt a hőmérséklet, kedd hajnalban az északi határvidék szélvédett völgyeiben, Zabaron és környékén, az OMSz kerekített adatai szerint 4 Celsius-fokig hűlt a levegő. A kerekítés miatt ezen érték alatt a 3,5-4,4 fokos hőmérsékleti tartomány értendő. A mérések szerint augusztus 14-ére virradóan eddig 1975-ben, Kékestetőn mérték a leghidegebbet 4,3 fokkal. Így a ma hajnali minimumok legalább 1 tized fokra megközelítették a hidegrekordot, amennyiben nem döntötték meg azt.