mikulás

mikulás

Elázik a Télapó

2014-ben szombatra esik a Mikulás nap, így a gyerekek otthon várhatják a fényes cipővel a Télapó érkezését. Az időjárás azonban nem lesz kegyes sem a Mikuláshoz, sem a havazást váró gyerekekhez: kettősfront miatt az egész hétvégén az eső fog esni - ahol pedig nem, ott akár még napsütés is lehet +8 fokos délutáni hőmérséklet mellett.

Nem éppen téli idő...

A sokéves klimatológiai átlag alapján ez idő tájt +3 fokos maximumok és -2, -3 fokos minimumok jellemzőek, azonban az idén még az éjszakai, hajnali órákban sem várható, hogy fagypont alá csökkenjen a hőmérséklet. 

Viharos szél repítheti a Mikulás szánját

Az Észak-Európát fenyegető viharciklon hidegfrontja a legfrissebb számítások szerint pénteken, azaz Mikulás napján éri el térségünket északnyugat felől. A magasban az eddigiekhez képest több fokkal hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé, miközben a talajon megerősödik, a Dunántúlon többfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél. A front által okozott csapadék mennyisége még erősen bizonytalan, de ahogy közeleg az időpont, egyre biztosabbá válik majd, hogy kifehéredik-e valahol a táj.