Zivatarok tombolnak az országban, és még nincs vége

Immár nem csak a kánikulának, hanem a zivataroknak köszönhetően is a nyarat idézi az időjárás. Csütörtökön sokfelé tomboltak heves viharok, a fővárosra kétszer is lecsapott a vihar.

A nyugaton, délnyugaton élők már korán reggel villámlásra, dörgésre ébredhettek, a viharokat pedig erős, olykor viharos szél, felhőszakadás, és helyenként jégeső is kísérte. A Dunántúlon sokfelé egész nap ilyen változékonyság volt jellemző, a felmelegedés is mérsékeltebben alakult: a nyugati határ mentén délután több helyen a 20 fokot sem érte el a hőmérséklet, miközben keleten ismét 30 fok fölé melegedett a levegő.

Az ICI Interaktív Zrt. az ország számos pontján üzemeltet meteorlógiai mérőállomást

Az állomások által mért hőmérsékletek igencsak különböztek: csütörtökön délután 3 órakor a nyugati határ mentén mindössze 19, míg Bácsalmáson 32 fok volt

Fülledt, labilis lett a levegő napközben keleten is, és közben a Dunántúlon is többfelé kisütött a nap. Délután 5 óra körül aztán a Balaton vonalában egy észak-déli irányú zivatarláncolat képződött percek alatt, ami gyorsan haladt kelet, északkelet felé, és a fővárost is elérte. Útja során sokfelé felhőszakadás kísérte, Bakonycsernyén például 20 perc alatt 12 mm csapadék zúdult le (ez a májusi, sokéves havi átlagnak az egyötöde!). 

Heves zivatar csapott le estefelé Bakonycsernyére

Az ICI Interaktív Zrt. mérőállomásának kamerafilmje

A vihar este 7 óra után Budapestet is elérte, de inkább csak a budai oldalon jellemezte heves kísérőjelenség a rendszert. Közben dél felől újabb zivatarlánc lépett be az országba, és este már a Duna vonalában tomboltak a viharok, amik észak felé haladva ismét célba vették a fővárost. Fél 10 után aztán rövid időn belül másodszor is zivatar érte el Budapestet, és ez még hevesebb és nagyobb kiterjedésű volt, mint a korábbi.

A Sat24 műhold infravörös tartományában készült képe mutatja, milyen nagy területre terjedtek ki a konvektív események a Dunakanyar környékén:

Minél fehérebb a felhő, annál magasabbra nyúlik fel, és annál hevesebb események lehetnek alatta

(Sat24 - infravörös tartomány, este 10 óra)

Pénteken az előrejelzések szerint ismét többfelé alakulhatnak ki zivatarok, néhol viharos széllel, felhőszakadással és akár jégesővel is.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Reggel hűvös van, majd kisüt a nap, gyors felmelegszik a levegő és délutánra már kellemes a hőmérséklet – gyakran ez a forgatókönyv.