Zivatarok az országban - szupercella is kialakult

Az érkező hidegfront előtt dél óta egyre hevesebb zivatarok alakulnak ki. Több helyen szupercella is létrejött.

22:50
Zivatarok a délkeleti országrészben fordulnak elő. Záporesővel a Duna-Tisza-közén és délnyugaton is találkozhatunk.

19:00
A fővároson átvonult második hullám csekély villámtevékenységet és közepesen intenzív esőzést hozott. Ugyanakkor a Bakonyban, Somogy és Tolna megyében heves zivatarok törtek ki felhőszakadással, viharos széllökésekkel. Bakonycsernyén az idojaras.hu mérőállomása alapján már közel 40 milliméter csapadék hullott a nap során két záporesőből.

17:50
A főváros nyugati szélét most érte el a második hullám. Az országban szinte minden tájegységen vannak kisebb-nagyobb zivatarcellák. Kiterjedtebb tömbök, szupercella-gyanús felhőzet Somogy és Tolna megyében található.

16:50
Az első zivataros hullám a Duna-Tisza-közén lassan megszűnik, de kisebb zivatargócok a Tiszántúlon is kialakulnak. Ugyanakkor az elmúlt órában a Dunántúlon, annak is főként az északi részén erősödött a zivatartevékenység. Hamarosan Budapestre ismét heves zivatarok érkeznek, akár újabb szupercella is kialakulhat.

15:05
Budapesten kis területen heves zivatarok voltak, de akadtak száraz kerületek is. A középső országrész fett szétterültek a zivatarok, azaz a kiterjedés növekedése mellett az intenzitás átmenetileg csökkent. Közben a Dunántúl nyugati részén újabb zivatargócok növekednek. A kora nyáriasan meleg délkeleti országrészben egyre nagyobbak a gomolyfelhők, hamarosan ott is kitörnek a zivatarok.

14:25
A zivatarok elérték a főváros egyes részeit, helyenként felhőszakadás is kialakult Dél-Budán. Budapesttől kb. 100 kilométerre délre szupercella fejlődött ki, amely mentén viharos szél és gyakori jégeső fordul elő.

13:10
A Kisalföld nyugati szélétől a Duna déli szakaszáig húzódó 20-50 km széles sávban alakulnak ki a leghevesebb zivatarok. A Bakonyban jégeső is előfordult.

12:00
Megjelentek az első kisebb zivatarok a Dunántúlon, a Balaton környezetében.

A hidegfront előtt érkeznek a viharok

Egy érkező hidegfront hatására a magasban "előresietett" a hideg levegő. Az alsó két-háromezer méteren nedves, viszonylag meleg légtömeg helyezkedett el vasárnap délutánig. Az így létrejött nagy instabilitás kedvez a heves zivatarok kialakulásáig a hidegfront megérkezéséig. A zivatarok tehát várhatóan elsősorban a front előtt, némileg kisebb intenzitással pedig a front vonalában alakulnak ki.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.