Visszahozza-e a jeget Mátyás?

Mivel 2012-ben szökőévet írunk, idén február 25-ére esik Mátyás napja, ami fontos szerepet tölt be az időjóslásban. A néphagyomány szerint, ahol Zsuzsanna nem vitte el a fagyot, ott Mátyás fogja, másrészről viszont, ahol Mátyás nem talál jeget, ott csinál.

Zsuzsanna napján (február 19.) idén ugyan csak a Dunántúlon sütött ki a nap, és több helyen fordult elő eső, északkeleten pedig hó is hullott, a csúcshőmérséklet országszerte fagypont fölött alakult, sőt, a Nyugat-Dunántúlon 10, 12 fokig melegedett a levegő. Zsuzsanna napján tehát már nem voltak egész napos fagyok, az enyhülés pár nappal korábban elkezdődött.

Az előttünk álló szombaton Mátyás jeget (fagyot) nem fog találni, hiszen hajnalban sem csökken fagypont alá a hőmérséklet, napközben pedig az ország nagy részén 10 fok fölé melegszik a levegő, csupán északkeleten lehet 1-2 fokkal hűvösebb. A népi regula alapján ez nem kedvez a tavaszváróknak, hiszen az enyhe idő a tél visszatértét sejteti a mondóka szerint.

Noha a jelenlegi számítások szerint nem kell attól tartani, hogy visszatérne a tél, a Mátyáshoz fűződő megfigyeléseknek idén is lehet alapja. Péntek éjszaka ugyanis egy hidegfront éri el a Kárpát-medencét, ami mögött a hétvégén erős északnyugati áramlással mintegy 10-15 fokkal hidegebb levegő áramlik térségünkbe 1500 méteren. Ez a felszín közelében azonban lényegesen csekélyebb lehűléssel jár majd. Vasárnap és a hét elején ugyan kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, de így is általában 3, 10 fok között alakul a maximum.

A front mögött vasárnap több helyen fordulhat elő zápor, és - főként a hegyekben - hózáporok is kialakulhatnak. Hószállingózás, hózápor még a hétfői nap folyamán is lehet, majd ismét erőteljes melegedés veszi kezdetét.

Így tehát, noha kissé hullámzóan alakul is az időjárás, úgy tűnik, Mátyás csak a tél szelét hozza vissza.


1500 méteren igazi hullámvasút-időjárás lesz az elkövetkező napokban,
a felszín közelében azonban ennek egy jóval mérsékeltebb verzióját
tapasztajuk majd meg. A fáklyadiagramm a 850 hPa-os nyomási szint
hőmérsékletének alakulását mutatja Budapest térségére, különbőző
kiindulási feltételek mellett. A különböző futások ugyan kisebb-nagyobb
mértékben eltérnek, ám a lehűlést és az azt követő felmegedést jól
mutatják.
(wetterzentrale.de)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.