Veszélyes időjárás: tájfunok és haboob-ok

A Fülöp-szigetek lakói alig jutnak lélegzetvételhez a Nesat tájfun pusztítása után, máris egy újabb trópusi képződmény robog a szigetország felé. Phoenix-et pedig továbbra is haboob-ok ostromolják.

A Nesat tájfun kedden érte el Luzon szigetét, és óriási áradásokat okozott többek közt Manilában. A metropoliszban 24-36 óra alatt mintegy 185 mm csapadék hullott, amihez a tájfun előtt már a monszunesők is hozzájárultak. Az áradásokban és a helyenként közel 200 km/órás szelekben legalább húszan életüket vesztették. A Nesat már Hainan szigeténél örvénylik, majd hétvégén a vietnami partokon, Hanoi közelében is.


A Nesat tájfun szeptember 29-én. (JWTC)

A helyreállítási és mentési munkálatok még tartanak Luzon szigetén és Manilában, ugyanakkor a Csendes-óceán felől már egy újabb viharobjektum vette célba a Fülöp-szigeteket.

A Nalgae tájfun jelenleg még a nyílt tengeren tartózkodik, és 20 km/órás sebességgel halad nyugati irányba. Az előrejelzések szerint a hétvégén érhet partot Luzon északi partvidékén, de addig még módosulhat a pályája. A képződmény addig is további erőt gyűjt, az előrejelzések szerint 200 km/óra feletti maximális szeleket várnak. A Nalgae ugyan várhatóan messze elkerüli Manilát, de a főváros így is kaphat csapadékából.


A Nalgae tájfun szeptember 29-én. (JWTC)

Eközben a világ másik felében, Phoenix déli peremterületeit szeptember 27-én egy újabb haboob (porvihar) nyelte el - amit egy zivatar kifutószele indított el. A hirtelen nullára csökkent látástávolságban több autó összeütközött, a balesetben egy tucat ember megsérült.

Porvihar a homoksivatagokkal és száraz sós tavakkal borított Közel-Keleten is kialakult a napokban: szeptember 28-án Szaúd-Arábiától Törökországig kavargott több száz kilométer hosszan a portömeg a légkörben. A porszemcsék a Földközi-tenger és Ciprus fölé is benyúltak.


rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.