Változott az új vörös-tengeri sziget alakja

Az elmúlt pár hét alatt egy új sziget emelkedett ki a Vörös-tengerből. Az elmúlt napokban is kicsit változott az alakja.

Mint ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a Vörös-tengerben egy új vulkanikus sziget indult születésnek 2011. december közepén. A víz fölé emelkedett sziget úgy tűnik, mostanra nyugalomba került, megszűnt a víz alatti vulkáni tevékenység. Az elmúlt egy hét folyamán kicsit változtatta az alakját.

A szárazulat Jemen partjaitól mintegy 60 km-re található, a Zubair szigetek részét képezi. Az nagyjából 8 négyzetméteres, 600 méter széles szigetet egyelőre nem nevezték el.

A sziget rövid története képekben (forrás: NASA, earthobservatory.nasa.gov):

A Vörös-tenger felett 2007-ben készült felvételen még nyoma sem volt a szigetnek:


2011. december közepén kezdődött víz alatti vulkánkitörések eredményeként egy sziget emelkedett ki Jemen partjai közelében. A felvétel 2012. január 7-én készült:


Az alig egy héttel később, január 15-én készült műholdkép már nyugodtnak mutatja a környéket, az új sziget alakja pedig megváltozott: a korábbi képen a sziget délnyugati részén látható öböl kissé "feltöltődött". A sziget közepén pedig jól látszódnak az egymásra rakódott lávaréteget, ahogy egy kupolaszerű képződmény alkotnak:

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.