Trópusi vihar az Atlanti-óceánon

Az Atlanti-óceánon az elmúlt napokban több trópusi depresszió is kialakult, de ezekből csak egy erősödött trópusi viharrá.

Az Atlanti-óceán meleg felszíne fölött az elmúlt napokban több trópusi depresszió is kialakult, amikből trópusi viharok, esetleg hurrikánok lehetnek. Ezek közül csak egy erősödött trópusi viharrá, amit el is kereszteltek Gert névre. Az előrejelzések szerint azonban Gert nem ér lakott területre.

Trópusi depressziónak nevezzük azokat az alacsony nyomású képződményeket, amikből kialakulhatnak a trópusi viharok és hurrikánok, ha kellően megerősödik bennük a szél. A trópusi depresszióban a szél sebessége nem éri el a 62 kilométer/órát.

Az alábbi műholdfelvételen jól kirajzolódnak azok a körzetek, amelyekből a következő napokban trópusi viharok, sőt hurrikánok is kialakulhatnak.

Forrás: NASA, 2011.08.12.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.