Trópusi vihar áztatja New Orleans-t

Hat évvel a Katrina pusztítása után New Orleans lakosai újból áradásokkal néznek szembe a Lee trópusi vihar nyomán.

A Lee trópusi vihar pénteken jelent meg a Mexikói-öbölben, és vasárnap délután elérte az Egyesült Államokat: Louisiana állam területén partot ért. A Lee intenzív esőkkel áztatja a térséget, a partvidéken már eddig is több helyen esett 150-200 mm eső, nem kizárt azonban, hogy helyenként újabb 500 mm hulljon - Budapesten ez nagyjából egy teljes éves összegnek felel meg. A rendkívüli csapadék annak köszönhető, hogy a Lee hosszasan tartózkodik az említett térségben. A szakemberek kiterjedt áradásoktól tartanak, ezért Louisiana, Mississippi és Alabama állam egyes részein már szükségállapotot rendeltek el.

New Orleans is az áradások által veszélyeztetett városok között van. A várost 2005-ben gyakorlatilag letarolta a Katrina hurrikán. Akkor a település mintegy háromnegyede víz alá került, és több mint 1500 ember vesztette életét. Habár a Lee meg sem közelíti a Katrina intenzitását, New Orleans-ban az elmúlt két nap alatt közel 210 mm csapadékot regisztráltak, ami bőven meghaladja az átlagos havi mennyiséget. Egyes városrészek már víz alatt vannak.


New Orleans a Katrina 2005-ös pusztítása után...


...és ismét víz alatt a város nyugati része a Lee trópusi vihar intenzív esői révén. (NOAA, UPI/AJ)

Noha a Lee esetében a csapadék jelenti a legfőbb veszélyt, a viharos, helyenként 100-110 km/órát meghaladó szélrohamok is károkat okozhatnak. Az átázott talajon ezek a széllökések már könnyen kicsavarhatják a fákat, villanypóznákat. Emellett az Öböl északi partvidékén tornádók kialakulása is elképzelhető a vihar útjában.

Miközben a Lee trópusi vihar kissé észak, északkelet felé helyeződik, vasárnap éjszaka egy északnyugat felől érkező hidegfronttal találkozik össze. Emiatt felhőszakadásszerű esőket várnak Tennessee, Georgia és Kentucky államok területén is. Az intenzív frontális csapadékzóna a hét elején az északkeleti partvidéket áztatja majd, azt a térséget, ahol alig egy hete az Irene hurrikán is esőzéseket okozott. A délkeleti államok fölött pedig a Lee okoz majd további kiterjedt és kiadós csapadékot, noha a szárazföld fölött lassan töltődni kezd a képződmény.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Jégbe zárt tudás
Ha több ezer évet visszautazhatnák az időben, akkor megbizonyosodhatnánk arról, hogy Földünk éghajlata folyamatosan változik. Mivel erre a tudomány nem képes, ezért maradnak a közvetett bizonyítékok. Lássuk, milyen úton-módon utaznak az időben a tudósok!