Tombol az Aere ciklon a Fülöp-szigeteken

Az Aere névre keresztelt trópusi ciklon vasárnap szélviharokkal és heves esőkkel csapott le a Fülöp-szigetekre. Már tíz halottról szólnak a hírek.

Az Aere (helyi nevén Bebeng) pénteken jelent meg a csendes-óceáni térségben, a Fülöp-szigetektől keletre, majd vasárnap a 85 km/órás átlagszél mellett 100 km/órás lökésekkel érte el a szigetország Catanduenes tartományát. A heves esők földcsuszamlásokat idéztek elő, amelyekben már tízen életüket vesztették, a közlekedés megbénult, áramkimaradások is voltak. Több ezren rekedtek a kikötőkben a lezárt utak, illetve a felfüggesztett kompközlekedés miatt, Manilában több tucat repülőjáratot is töröltek. Mindeközben a szigetország északkeleti részén több mint százezer embert telepítettek ki lakhelyükről az árvíz- és sárlavina-veszély miatt.


AP fotó

A Fülöp-szigetek jelenleg a trópusi monszun időszakát éli, így az egyébként is sok esőt növeli az Aere. Catarman városában az elmúlt napokban a májusi össz-csapadék közel ötszöröse, 700 mm csapadék esett, de már Manilában is mintegy 120 mm-t mértek - ami a május havi átlagmennyiség. A mai napon Luzon szigetén várnak további intenzív esőket, az Aere ugyanis 75 km/órás szelekkel újból partot ért, ezúttal Aurora tartományban.

Az Aere kedden már elhagyja Luzont, és északkelet felé kanyarodva szeli át a Filippínó-tengert. Miközben folyamatosan veszít erejéből, hullámverését és intenzív csapadékát Japán délkeleti részein még érezhetik.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.