Tervezzünk szabadtéri programot a hétvégére – humánmeteorológia

Pénteken még borongósabb, csapadékosabb időben lesz részünk, azonban szombaton és vasárnap kellemes, egyre naposabb időjárás várható, érdemes lesz a szabadban tölteni pár órát.

Pénteken kettős fronthatás várható. Futó záporokra számíthatunk országszerte, így az esernyőkent nem érdemes otthon felejteni. Az élénk szélben fejfájós panaszok jelentkezhetnek. Növekedhet a reakcióidő is, így az utakon nem árt fokozott óvatossággal közlekedni. Egy-egy zivatar kialakulására is számíthatunk, melyek környezetében asztmás panaszok fokozódhatnak. A légzési panaszokkal küzdőknek ajánlott borsmenta, vagy eukaliptusz olajat párologtatni.

A légszennyezettség és a levegőben szálló por koncentrációja alacsony. A következő napok időjárásának köszönhetően mindkét értékben kisebb növekedés, azonban később a csapadék hatására csökkenés várható. Az éger, a juhar és a nyárfa pollenszórása okozhat allergiás tüneteket szombattól. Főként a Dunántúlon jelentkezhetnek intenzívebb panaszok.

Szombaton gyenge melegfronti hatásra és keleten már kevésbé borult időre számíthatunk. Kárpótol az időjárás az előző hétvégi rossz időért. Igazi kirándulóidő várható, azonban akik hosszabb időt töltenek a természetben, gondoskodjanak megfelelő mennyiségű folyadékról. Sokak szervezetét megviseli a folyamatos enyhülés, ezért kimerültség, bágyadtság és alvásproblémák jelentkezésére is lehet számítani.

Vasárnap továbbra is gyenge melegfronti hatás fogja terhelni a szervezetet. Száraz, napos időre van kilátás, azonban a megélénkülő déli szélben fejfájásos panaszok megjelenésére lehet számítani. Hétfőn a jelenlegi számítások szerint erős hidegfront érkezik, melyre nem árt már vasárnap felkészülni; fogyasszunk magnéziumban és káliumban gazdag élelmiszereket, például több tejterméket. Ezzel csökkenthetjük a görcsös panaszok kialakulásának valószínűségét.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.