Télies a naptári tavasz első hete — humánmeteorológia

Folytatódik a télies, hideg időjárás, szerdától egyre többfelé havazás is várható. Kettős fronthatás okozhat reakcióidő növekedést, ezért az utakon fokozott óvatosság ajánlott.

Szerdán az ország nagy részén kettős fronthatás várható, de az északkeleti országrészben még napos, frontmentes időjárás javítja az ott élők kedélyállapotát. A délnyugati országrészben azonban kisebb havazásra is számíthatunk, így az ott élőknek csúszós útszakaszokra, rossz látási viszonyokra kell készülniük. A fronthatás miatt sokaknál megnyúlhat a reakcióidő, és különösen azok tapasztalhatnak fokozott fáradékonyságot, akik az egész országon keresztül utaznak, és ezáltal rövid idő alatt többféle hatással kell szervezetüknek megbirkóznia. Ők iktassanak be több pihenőt, és számoljanak menetidő hosszabbodással.

A légszennyezettség közepes szintű, de a szálló por koncentrációja az elmúlt napokban több nagyvárosban is átlépte a tájékoztatási küszöbértéket. A megélénkülő légmozgás következtében kissé javulni fog a levegőminőség az északkeleti országrész kivételével. Az előző napok szmogos időjárása miatt azonban a légúti megbetegedésekben szenvedőknek továbbra is ajánlott elkerülni a forgalmas helyeket. Nem érdemes aktív fizikai tevékenységet sem végezni a szabad levegőn.

Csütörtökön már az egész ország területén kettős fronthatás várható. Kisebb havazásra, hószállingózásra van kilátás. Gyulladásos és görcsös panaszok erősödésére is számíthatunk. A borús, hideg napokon depressziós tünetek erősödésére számíthatunk. Szervezzünk több társasági programot, hallgassunk kellemes zenét, vegyük körül magunkat színes dolgokkal, öltözködjünk színesebben, így elviselhetőbbé válnak a szürke hétköznapok.

Pénteken már frontmentes, napos időben lesz részünk. Érdemes szabadtéri programokat szervezni, de továbbra is meleg és réteges öltözködés szükséges, mert a maximumhőmérsékletek még a hét vége felé is jóval tíz fok alatt fognak maradni. A jelenlegi számítások szerint vasárnap újabb hidegfront hoz lehűlést, és erősödő ízületi fájdalmakat.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.