Tájfun formát vett fel az év első trópusi vihara

Bár erejét nézve elmarad a tájfunoktól az északi félteke idei első trópusi vihara, formájában és szerkezetében nézve azonban csaknem megfelel egy igazi trópusi ciklonnak.

Május 7-én a Fülöp-szigetek déli része felett volt az északi félteke idei első - Aere névvel megjelölt - trópusi viharának a középpontja. A műholdfelvételeken jól látható, hogy a szimmetrikus viharobjektum méreteiben, szinte tökéletes szimmetriájában már a Délkelet-Ázsiában tájfunoknak nevezett trópusi ciklonok jellemvonásait hordja. Jól láthatók az aktív magból kiinduló spirális karok, csupán a tájfunokra jellemző középső "szem" - leáramlás következtében kialakuló szigetszerű felhőtlen terület - hiányzik. A következő napokban ez is megjelenhet.

Az Aereben igen heves csapadékok fordulnak elő, amely hatására a Fülöp-szigeteken sokfelé lehetnek áradások a következő napokban. A Japán Meteorológiai Ügynökség előrejelzései szerint a viharobjektumban a legnagyobb széllökések vasárnaptól meghaladják a 120 km/órát. Az Aere középpontja északkelet felé halad, így a nagy csapadékok és orkán erejű széllökések zónája a Manila környéki sűrűn lakott területeket is elérheti.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Lesújtó szürkeség…
A napot már régóta nem láttuk. Reggel kinézünk az ablakon, szürkeség van és köd, ami alapvetően meghatározza az aznapi hangulatunkat.